Мач на седмицата на Sportal.bg: Балкан - Левски Лукойл

Дойде време и за първото голямо дерби за годината в Националната Баскетболна Лига. Сблъсъкът между действащия шампион на България Балкан (Ботевград) и носителя на Купата Левски Лукойл води рубриката на Sportal.bg - "Мач на седмицата", която ще ви представя интересни факти за най-вълнуващите битки от родното първенство. Срещата между набралия скорост тим от Ботевград и винаги опасните столичани е част от 16-ия кръг на НБЛ и ще се проведе в събота от 19:00 часа в "Арена Ботевград".

В момента Левски Лукойл е лидер в класирането на НБЛ с актив от 12 победи и 3 загуби. Отборът на старши треньора Константин Папазов обаче има мач повече от втория Рилски спортист, който най-вероятно ще си върне върха с победа над Черно море Тича в петък. Балкан пък за момента е на четвъртото място в подреждането с баланс от 9 успеха и 4 поражанеия, но разполага с два мача по-малко от третия Берое, който е с 8-7. В първия мач помежду им за сезона "зелените" от Ботевград извоюваха успех със 66:68 над "сините" в зала "Универсиада" през декември.

Подвиг в Истанбул! Балкан пребори Бешикташ и се класира за Топ 16 на ФИБА Къп

Балкан влиза в двубоя с Левски Лукойл в много добро настроение, след като си извоюва правото да играе в плейофите на ФИБА Къп. "Зелените" постигнаха две страхотни победи - над румънския Орадя и турския Бешикташ през миналата седмица, които ги класираха за втори път в историята им за Топ 16 фазата на втория по сила турнир на ФИБА. Също така трябва да се отбележи, че на домашна почва тимът на Йовица Арсич е в серия от три поредни домакински успеха - срещу Академик, Спартак и Черно море.

Ботевградчани разполагат с четвъртото най-добро нападение в Лигата - средно по 86.6 точки на мач, а също така заемат челните позиции по асистенции с 22.5 на двубой и отнети топки с по 9.7. Индивидуално, Тауан Ейджи продължава да е топреализаторът на тима със своите 15.3 точки средно на мач, а също така е и вторият най-добър борец в НБЛ с 10.1 борби, оставайки единствено зад крилото на Черноморец Марвин Смит, който е с 10.8. Гардът Сияни Чеймбърс не спира да блести с изявите си, а аргумент за това са средните му показатели от 14.5 точки, 6.4 асистенции и 2.6 отнети топки.

Центърът Дарко Балабан също е сред най-добрите играчи на Балкан - 14.2 точки и 7.1 борби, а Давонтей Джордан оставя по 12.8 точки и 4.2 асистенции. Божидар Аврамов пък намира най-добрата си форма и отново започна да наказва противниковите кошове, както сами се убедихме в трите европейски мача на ботевградчани.

В последните два мача Левски Лукойл си изкара яда от разочароващата загуба от Черноморец в средата на януари. "Сините" разгромиха Спартак (Плевен) и Черно море Тича с по 33 точки, за да се изкачат отново на върха в подреждането на НБЛ, макар и временно. Столичани се оформиха като много силен гост през настоящия сезон, като именно поражението от Черноморец е единствената грешна стъпка на момчетата на Тити Папазов вън от дома - баланс от 6 успеха и 1 загуба.

Левски Лукойл е вторият най-резултатен отбор в цялата Лига със средно по 90.1 точки на мач, но е едва шестият най-добър тим по борби - 34.7 на двубой. Липсата на Йордан Минчев и Асен Великов все пак не пречи на "сините" да записват по близо 22 асистенции на мач, достойно за №3 в НБЛ, а коефициентът на полезно действие на целия отбор се конкурира с този на Рилски спортист - 108.0 за софиянци и 108.5 за самоковци.

Когато стане дума за Левски Лукойл, то трябва да се обърне специално внимание на центъра Данило Тасич. Сърбинът е лидер на тима по точки и борби със своите 19.5 точки и 9.5 овладени топки, като в събота ще наблюдаваме сблъсък в подкошието между него и сънародника му Дарко Балабан. Въпреки късата ротация "сините" разполагат със страшно много оръжия в състава си, като сред тях са националите Чавдар Костов и Христо Захариев. Първият бележи по 15.2 точки на мач и може да избухне по всяко време, а превръщащия се в основен заподозрян за "дабъл-дабъл"-и Захариев записва по 14.4 точки, 7.7 борби и 3.9 асистенции.

Американският плеймейкър Тайрън Бразелтън е в топ 3 по асистенции в НБЛ със своите 6.3 средно на мач, в допълнение с 13.9 точки. Венцислав Петков пък е най-добрият стрелец от тройката на Левски Лукойл, отбелязвайки 43% от далечните си стрелби при средно 6.4 опита на двубой.

Балкан разполага с малко по-натоварена програма от тази на Левски Лукойл. Утре ботевградчани приемат способния на изненади тим на Ямбол от 19:00 часа в "Арена Ботевград". "Сините" пък ще почиват и ще се готвят директно за голямото дерби в събота.

Снимки: НБЛ

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти