Льоб: Дакар 2021 е състезание между навигатори, не пилоти

Деветкратния световен рали шампион Себастиен Льоб заяви, че тазгодишното издание на рали Дакар е надпревара между навигатори, а не между пилоти.

Изказването на французина идва на фона на изключително трудната първа седмица в ралито, в която почти нямаше състезател, в който и да е от класовете, който да не изпита проблеми с навигацията по пустинния терен в Саудитска Арабия. Самият французин се изгуби на няколко пъти и това, в комбинация с няколкото технически проблема, които той изпита до извади от битката за победата.

Льоб критикува стюардите на рали Дакар заради наказание

„Трябва да намерим правилната посока. Много е трудно защото следите от пилотите пред нас не се виждат добре. Ние ги следваме, но стигаме моменти където те се разделят на всички посоки и не знаем какво да правим. Започваме да се лутаме в опит да намерим правилната посока и това никак не е забавно. Не знам вече колко пъти се загубихме. Не искам да критикувам организаторите, това е част от ралито. Всичко се свежда до навигаторите, но с този терен е наистина сложно, особено сравнено с Южна Америка. Истината е, че като пилот аз не мога да направя нищо с карането си. Карам накъдето ми каже навигаторът и това прави ралито повече състезание между навигатори, от колкото между пилоти“, заяви Льоб.

През тази година негов навигатор отново е монегаскът Даниел Елена, с когото той спечели всичките си девет световни титли в Световния рали шампионат (WRC) и участва в предишните си четири опита в рали Дакар. За него това е първо участие в маратонското рали след неговото преминаване в Саудитска Арабия, тъй като той не се включи през миналата година.

А една от основните причини за трудната навигация през тази година е фактът, че екипажите получават своята навигационна книга едва 20 минути преди старта на етапа, вместо предната вечер както беше практиката до сега. Това им дава изключително малко време за нейното разглеждане и потенциалното въвеждане на собствени записки, като за да се компенсира това, самата книга е много по-подробна.

Още от Моторни спортове

Виж всички