Олимпийска медалистка в спринта почина на 86

Световната атлетика съобщи с прискърбие, че британската спринтьорка Джун Фулдс, която спечели олимпийски медали през 1952 и 1956 г. и постави редица световни рекорди в щафетните бягания, е починала на 86 години.

Родена в Лондон през юни 1934 г., Фулдс е отгледана от баба си и дядо си е накарана да вярва, че те са нейни родители. Едва когато баба й умира, Фулдс разбира, че нейната “сестра“ Еди, която е починала три години по-рано, всъщност е нейната родна майка

На възраст само 11 години по това време, откритието оказа дълбоко въздействие върху Фулдс: “Осъзнаването ме накара да мисля, че сълзите са безсмислени неща, загуба на време“, каза тя в интервю за The Independent в началото на 90-те. "Това, което трябва да направите в живота, е да продължите с него."

Фулдс се занимава с лека атлетика от 15-годишна и се присъединява към клуб Spartan Ladies в Лондон. Само една година по-късно, през 1950 г., тя се очертава като една от най-обещаващите спринтьорки в света. На 16-годишна възраст тя печели британската титла на 100 метра през 1950 г., а на Европейското първенство в Брюксел по-късно същата година става трета.

Холандската звезда Фани Бланкерс-Коен печели 100 м, 200 м и 80 м с препятствия на тези шампионати и е напът да повтори четирите си златни, които е спечелила на Олимпийските игри преди две години. Но на 4х100 метра в последния ден от шампионата, Бланкерс-Коен не успява да надбяга Фулдс и Великобритания стига до златото.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти