Русия си върна на Куба след обрат с 3:2 пред 15 000 зрители в Хавана

Волейболистите на Русия успяха да вземат реванш за вчерашната драматична загуба от Куба в Световната лига. Възпитаниците на италианеца Даниеле Баньоли успяха да победят Куба с 3:2 (25:21, 19:25, 18:25, 25:20, 15:13) във втората среща от 2-ия кръг на Група "С" на Световната лига, която се игра пред 15 000 зрители в зала "Суидад Депортива" в Хавана, след като изоставаха с 1:2.

До средата на първия гейм Русия успя да поведе с 13:10 благодарение на отличната игра на Юрий Бережко и лошото посрещане на кубинското либеро Клейбер Гутиерес. Постепенно Куба обърна резултата до 18:17 в своя полза с помощта на мощните сервиси и атаки на 15-годишното дете-чудо Вилфредо Леон. Въпреки това блокадите на "гиганта" Алексей Казаков дадохо отново предимство на "Сборная" и възпитаниците на италианеца Даниеле Баньоли спечелиха гейма с 25:21.

 

В началото на втората част кубинският наставник Орландо Блекууд направи една промяна и на мястото на Османи Камехо пусна в игра Мигел Далмау. Това явно даде ефект и волейболистите от Острова на свободата обърнаха резултата от 2:6 до 8:6 в своя полза. Последва единична блокада на капитана Роберланди Симон, която вдигна публиката на крака. Кубинските фенове продължиха да подкрепят мощно своите любимци, което от своя страта притесни руснаците и те не можаха да се възползват от няколкото грешки на домакините. Въпреки това никой не можеше да спре детето-чудо Вилфредо Леон и Куба безпроблемно спечели гейма с 25:19, с което изравни на 1:1.

Звездата на "Сборная" Семьон Полтавский реализира няколко успешни атаки на старта на третия гейм, докато основното оръжие на кубинците бе Вилфредо Леон независимо от опитите на руските волейболисти да го спрат. Публиката започна да танцува и да се весели, след като до втората техническа пауза Куба водеше с 16:12. Разликата набъбна на 19:12 и изглеждаше, че на полето има само един отбор - този на Куба. При този резултат италианският наставник на Русия Даниеле Баньоли видимо не можеше да скрие разочарованието си, тъй като атаките на неговите волейболисти бяха лоши, сервиса им ужасен, а на всичкото отгоре липсваше лидер. В крайна сметка Куба затвори гейма при 25:21 след ас на Роландо Сепеда и поведе с 2:1.

Възпреки загубения трети гейм руснаците се вдигнаха, взеха инициативата в свои ръце в началото на четвъртата част и поведоха с 8:6. Благодарение на няколко мощни атаки на завърналия се на полето Йоандри Леал Куба съумя да изравни при 11:11. Капитанът на "Сборная" Алексей Казаков поведе отново своите съотборници напред и чрез трудния му сервис Русия дръпна в резултата с 15:11. След това Александър Волков получи жълт картон за разправия с главния съдия, но това не повлия върху играта на руските волейболисти и те спокойно спечелиха гейма с 25:20, с което вкараха срещата в тай-брейк.

Куба тръгна много силно в петия решаващ гейм и след две мощни блокади поведе с 5:3, но "Сборная" веднага изравни при 5:5 след невероятна атака по диагонала Евгений Сивожелез. След това Русия успя да поведе в резултата с 8:7 след ас на Юрий Бережко. Двата отбора продължиха да играят равностойно като сбъркаха много сервиси, но в края руснаците направиха по-малко грешки от съперниците си и спечелиха тай-брейка с 15:13, а с това и мача с 3:2.

 

Най-резултатни за победителите бяха Юрий Бережко и Александър Волков с по 13 точки, а Евгений Сивожелез добави 12 точки (1 блок и 1 ас) за победата на "Сборная". За отбора на Куба детето-чудо Вилфредо Леон завърши с 26 точки (1 блок, 2 ас, 51% ефективност в атака и 47% перфектно посрещане), но неговите усилия се оказаха недостатъчни, за да донесат успеха на домакините. По този начин Русия се изравни с Куба с по 9 точки на първите две места във временното класиране на Група "С" на лигата, но волейболистите от Острова на свободата са лидери, тъй като имат по-добър точков коефициент. Следващата седмица руснаците приемат в Хабаровск момчетата на Силвано Пранди, а Куба гостува на Япония.

 

КУБА - РУСИЯ 2:3 (21:25, 25:19, 25:18, 20:25, 13:15)КУБА: Вилфредо Леон 26, Йоандри Леал 13, Османи Камехо 4, Роландо Сепеда 19, Роберланди Симон 9, Йоандри Диас 2 - Клейбер Гутиерес-либеро (Оделвис Доминико, Мигел Далмау 4)Старши-треньор: Орландо БлекуудРУСИЯ: Семьон Полтавский 11, Евгений Сивожелез 12, Сергей Гранкин 3, Алексей Казаков 9, Юрий Бережко 13, Александър Волков 13 - Александър Янутов-либеро (Владимир Мелник, Александър Бутко, Денис Калинин, Максим Михайлов 9, Антон Асташенков)Старши-треньор: Даниеле Баньоли (Италия).

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти