Веселин Овчаров: Всеки може да лети!

Когато видите какво прави Веселин Овчаров във въздуха, си казвате, че този човек сигурно няма вестибуларен апарат. Той е единственият професионален акропилот в България, който участва в световни купи по акробатичен парапланеризъм. За него ходенето на работа означава да отиде да лети. И той го прави всеки ден. През 2010 г. заедно с неговия приятел и трикратен световен шампион по акропарапланеризъм Хорацио Лоренс Весо прави документалния филм Infinity Himalaya. Режисьорът Петко Гюлчев снима как двамата пилоти правят сложни и зрелищни въздушни фигури на над 5000 метра височина на фона на зашеметяващата красота на Хималаите. Филмът документира как Хорацио поставя световен рекорд, като прави 281 инфинити завъртания - най-сложната и екстремна фигура в акро летенето. Таза година Весо беше в Пакистан за да реализира поредния си проект. - Като малък мечтал ли си да летиш или си се занимавал с по

-

познати и ежедневни спортове и лесно ли премина от ски към сноубоард

 

и параглиидниг? Липсват ли ти ските? Имаш ли планове за ските и 

сноубоард? - Като малък ми се роди една наистина голяма мечта - да карам сърф на  големи вълни, всичко стана след като гледах филма "В Божиите ръце"'. З а съжаление тези условия по това време бяха недостъпно  далеч от мен... и трябваше да потърся друго нещо и  това беше основно с ноубоарда, след ските... По-късно забелязах и парапланера след запознанството ми с колега от  Националната спортна академия. Летенето ме грабна от първият полет. З наех, че няма да мога да спра просто до тук... Въпреки това изпитвам  влечение и практикувам много други спортове, като ски, сърф, скайдайвинг, а  от скоро и BASE с идея да прогресирам най вече там и в летенето с  костюм. С две думи вдъхновението за мен е на почти всяка крачка. Имам  шанса да познавам уникални хора около мen и по света, които са пример  за мен (Димитър Михов - Мицо, Иво Нинов, Алех Полий и много други ) . Относно плановете ми за ски и сноубоард в момента те са за мен като много  добър стар приятел, които искам да виждам по специален начин и повод. Например  планирам да прекарам скоро 1-2 седмици в Аляска...

- Как стана Ред Бул атлет?

- Отговорът е, че винаги съм правил това, което обичам независимо какво  обществото ти предлага и насочва. Това несъмнено ти дава шанс да се развиеш на високо световно ниво. Ред Бул е едно добро признание за мен и до голяма степен възможност  да продължа да се занимавам с тези неща и най вече да се развивам в  областта на екстремните спортове и проекти свързани с тях.

- Имаш ли си плейлист от песни, които слушаш в главата си докато летиш?

- Често летя с музика, особено преди години почти нямах полет без  хубава музика в ушите си. Определено ти въздейства положително и най- вече можеш да танцуваш в небето с планера.  Съществуват над 30  вида маневри, които можеш да съчетаваш и комбинираш.  Също по  време на дълъг полет е наистина вълшебно да се носиш над облаците и  близо до скални склонове.

- Имал ли си инцидент по време, на които да си кажеш: "Само да сляза жив и спирам с това"?

 - Докато се учех имах няколко ситуации както и по-късно, в които  ми се вдигаше адреналина. Най-важното в такива моменти е да  можеш да разбереш защо е станало това. Обикновено е лесно да  разбереш , че грешката си е твоя. При това положение няма  как да си извадиш извод, че спортът е безумен или опасен. Просто  ставаш по-добър и уверен след всяка такава ситуация!

- Коя е най-красивата гледка която си видял от високо? Имаш ли снимка от нея?

- За 13 години  нон стоп летене летене, в главата ми има хиляди уникални моменти трудни за описване. Но една от най-докосващи душата картини от  последно време за мен беше летенето в Пакистан в райони като К2 на  височина от 7000 метра. Определено в този момент оценяваш на каква  планета съществуваме и колко красоти и магия има на нея..

- Има ли въпрос, на който си искал да отговориш и не са ти го задавали до сега?

- Хората често задават глупави въпроси: "Как не ни е страх  да летим? и подобни, но фактите са такива, че докато се возим в  колата си, всеки ден рискуваме живота си в много пъти повече, дори и без да н е приятно, често по задължение или работа.  Правилият въпрос е: "Кой може да лети?",  а отговорът е: "Всеки!" Тези, които  могат да оценяват повече, ще стигнат и по-далеч!

- Опиши се с една дума?

-  Вдъхновен!

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти