Стърлинг Мос: Жените нямат психика за победи във Ф1

Политиката в последната година за засилване на женското присъствие във Формула 1 бе подложена на съмнение от легендата сър Стърлинг Мос. В интервю пред британските медии той изяви мнение, че на жените пилоти им липсва нужната психика за големи успехи във Формула 1.От сезон 2013 тимът на Уилямс подписа със Сузи Волф, а малко след това Клеър, дъщерята на собственика сър Франк Уилямс, бе обявена за директор на славния британски тим. 30-годишната шотландка Волф работи по развитието на болида в симулатора, направи първия предсезонен тест в Испания и се надява, след като изкара суперлиценз, да получи шанс като първи пилот.

"Имали сме няколко много силни и смели дами. Когато животът ти е в опасност, ти трябва желязна психика да преодолееш подсъзнателно страха и да продължиш да се бориш за победата", обясни Мос. "Точно при психически стрес за мен дамите нямат нужния талант за постигане на успехи и победи във Формула 1. Ако не бях прав, отдавна щеше да има жени шампиони", завърши британецът.

Последната жена, участвала във Формула 1, е Джована Амати. Тя обаче не успява да се състезава в официално състезание, защото през сезон 1992 при три опита в квалификациите не успява да покрие минимума за участие. На стартовата решетка не е заставала жена от 1976 г. Тогава в Гран при на Австралия участва Лела Ломбарди. 

Снимка: Getty Images

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта www.formula1.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти