Рикардо: Пилотите са против правилото за рестарта от място

Пилотът на Ред Бул Даниел Рикардо разкри, че пилотите във Формула 1 не подкрепят новото правило за рестартиране на състезанието от място, според което пилотите ще се подреждат повторно на стартовата решетка след колата за сигурност и състезанието ще бъде рестартирано от място. Това ново изискване ще влезе в сила от следващия сезон, но вече има среща сериозна съпротива.

Според Рикардо тази идея е както несправедлива, така и опасна. Австралиецът обясни, че ФИА се допитала до мнението на всички състезатели и те са били против.

"Ще оставя на ветераните да се изказват, но според мен това не е най-доброто възможно решение. Не искам да навлизам в подробности, но ако водиш в състезанието с 20 секунди, колата за сигурност излиза, губиш преднината си и тогава на пръв поглед лесната победа минава под въпрос. Това вече е достатъчно голям недостатък за лидера, който е работил усилено, за да изгради тази преднина. После да го връщаш отново на старта, където може да се случи всичко - не само инцидент, може да направи и слаб старт, и така от първи да стане четвърти. Изглежда ми несправедливо. После какво става с гумите? Ако не можеш да ги смениш, губиш много температура. Първоначално аргументът ми беше, че е нечестно за лидера, но големият въпрос всъщност е сигурността. Стартовете и без това са доста напрегнати и то с нови гуми. Ако сме с гуми на 20 и повече обиколки, ще е много по-трудно", обясни Рикардо.

Доставчикът на гуми за Формула 1 Пирели също заяви, че трябва да се направят проучвания и да се провери дали рестартовете със стари гуми не са опасни.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти