Хамилтън удържа атаката на Розберг и спечели ГП на Испания

Люис Хамилтън спечели за първи път в своята кариера Гран при на Испания на пистата "Каталуния" край Барселона. Пилотът на тотално доминиращия отбор на Мерцедес за първи път от началото на сезона влезе в бора за първото си място в края на надпреварата, но отново се справи със съотборника си Нико Розберг.

 

Така Хамилтън поведе в класирането при пилотите, изпреварвайки Нико. Последното, трето място на почетната стълбичка зае Даниел Рикардо. Австралийският пилот на Ред Бул стартира трети и стигна до финала на същата позиция, без никакви шансове дори да доближи двата болида на Мерцедес.

С Т А Т И С Т И К А

Това е първи подиум в кариерата на Рикардо, след като третата място при откриването на сезона в Гран при на Австралия му бе отнето след дисквалификация.

 Себастиан Фетел днес взе максимума от възможностите на своя RB10 на Ред Бул. Четирикратният световен шампион стартира

15-и след наказание заради смяна на скоростна кутия. До финала германецът успя да спечели 11 позиции, изпревари в края Валтери Ботас от Уилямс и финишира четвърти.

Звездата на Испания Фернандо Алонсо не успя да зарадва своите верни фенове на пистата край Барселона днес. Пилотът на Ферари финишира шести, след като се възползва от по-добра стратегия и успя да мине позиция пред своя съотборник Кими Райконен.

 

Въпреки изпуснатото шесто място Айсмен видимо се чувстваше по-добре в болида на Ферари и със седмата позиция изравни най-доброто си постижение от откриването на сезона в Гран при на Австралия.

Ромен Грожан бе пилотът, донесъл първите точки за тима на Лотус. Днес французинът напомни за себе си и с осмото си място дава надежди на отбора си за излизане от тежката финансова и техническа криза.

 

Топ десет допълниха съотборниците във Форс Индия Серхио Перес и Нико Хюлкенберг. Големите губещи днес отново бяха пилотите на Макларън. Опитният Дженсън Бътън остана на позиция от зоната на точките, а 12-и финишира съотборникът му Кевин Магнусен. Бразилският пилот на Уилямс Фелипе Маса също не спечели нищо днес, оставайки на фаталното 13-о място.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти