Металург (Мг) грабна титлата в КХЛ след успех в зрелищен финал №7

Металург (Магнитогорск) спечели за пръв път в историята си купа „Гагарин” в Континенталната хокейна лига. В решителен седми мач в серията до четири победи днес, „металурзите” победиха на свой лед отбора на Лев (Прага) със 7:4 (1:1, 3:1, 3:2) и с това оставиха почетния трофей на руска земя за шести пореден сезон.

Головете за домакините от уралския град реализираха Франсис Паре, Евгений Бирюков, Ярослав Косов, Ян Коварж, Сергей Мозякин, Михаил Юнков и Данис Зарипов, който освен това направи и три асистенции. За пражани се разписаха Давид Улстрьом, Райън О’Бирн, Мартин Тьорнберг и Джъстин Азеведо. Срещата в „Арена Металург” беше изключително зрелищна и предложи страхотни моменти на зрителите. Интересна подробност е, че в такъв напрегнат и отговорен мач имаше само едно нарушение на правилата и то дойде едва в последните минути на срещата. При резултат 4:6 треньорът на Лев Кари Хейкиля извади вратаря Петри Веханен за сметка на шести полеви играч, за да опита да вкара двубоя в продължения, но това не стана, а домакините вкараха и седми гол. Тимът от чешката столица отправи два пъти повече точни удари във вратата на съперника, но уникални спасявания направи Василий Кошечкин.

Тазгодшината финална серия се оказа и най-резултатната в шестте сезона съществуване на лигата със своите 44 отбелязани шайби. В истинска машина за точки се превърна в плейофите пък капитанът на Металург Сергей Мозякин. Той записа рекордните 32 точки в елиминационната фаза (12 гола + 20 паса). Напълно заслужено 33-годишният нападател получи и наградата за MVP в плеойфите.

Канадецът Майк Кинън стана първият неруски треньор, който извежда тима си до купата в паневропейската лига. Той е единственият засега в света наставник, с титли в НХЛ и КХЛ. Преди точно 20 години Кинън направи шампион Ню-Йорк Рейнджърс.

За последно родният отбор на Евгений Малкин беше златен медалист през 2007 година, но тогава тимът бе част от все още съществуващата руска Суперлига. В последните две кампании на КХЛ носител на трофея беше Динамо (Москва), който през тази отпадна още в първия кръг на елиминациите, губейки серията с 3:4 успеха от Локомотив (Ярославъл).

От следващия сезон към сегашните 28 участника в лигата се очаква да се присъединят четири нови клуба – напусналият първенството заради фалит през 2010 година тим на Лада (Толияти, Русия), Сочински леопарди (Сочи, Русия), Валеранга (Осло, Норвегия) и Йокерит (Хелзинки, Финландия). Има обаче опасност, заради липса на финансиране, от състава на КХЛ да излезе московският Спартак.

Райко Стоянов, специално за Sportal.bg

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти