Дарко Тасевски: Левски скоро ще тръгне нагоре

Дарко Тасевски е роден на 20 май 1984 г. в Скопие. Има македонско и българско гражданство. Кариерата му започва в „Цементарица“ и минава през „Вардар“ и украинския „Металург“ Запорожие. Играе за „Левски“ от 2007 до 2012 г. Вдига последната титла в клубната витрина през 2009 г. След сезон и половина в израелския „Ирони“ Кириат Шмона облича екипа на тайландския „ Банкок Глас“. Женен е за Мис България 2010 Ромина Андонова. Имат две деца - Дария и Давид.

- Как и къде посрещнахте празниците?

- По Коледа бях в Тайланд и започнах подготовка с „Банкок Глас“. Прибрах се в България малко преди Нова година, а скоро с жената и децата летим обратно за Банкок.

- Изпращате щастлива година и в професионален, и в личен план. Спечелихте Купата на Тайланд и се роди синът ви Давид.

- Малкият е вече на седем месеца, да е жив и здрав. Това е и най-прекрасният момент за мен през 2014-а. Естествено, че и футболът ми донесе удоволствие. Този трофей е първи в историята на клуба и направи феновете ни изключително щастливи.

- Футбол и Тайланд - доста екзотична комбинация. Как ви се отразява?

- Когато пристигна предложението, имах доста резерви. Но после останах учуден от условията, които са като в Западна Европа, и от любовта на хората към играта. С удоволствие бих продължил договора си, който е за още един сезон. Ще остана, докато мога. Уважават ме и ценят качествата ми. Да, нивото на футбола е по-ниско, но се

инвестират много пари

привличат се все по-качествени чужденци. Всеки клуб има право да картотекира петима легионери. Наскоро „Банкок Глас“ взе бивш австралийски национал, при нас играят още намибиец, бразилец. Става дума за качествени футболисти с богат опит. На всеки мач идват по 40 000 зрители, което рядко се случва на Балканите. Удоволствие е да играеш пред пълни трибуни.

- Разпознават ли ви по улиците?

- Да, често се случва. Изненадан съм, защото Банкок е с население 12 милиона души. Чувството е приятно. Надявам се и новата година да е успешна за мен.

- С кое ви беше най-трудно да свикнете?

- Много е горещо и влажно. Дори не се налага да загряваш на терена (смее се). Храната също ми беше странна и първоначално загубих доста килограми. След два-три месеца при мен дойде и Ромина, започнахме да си готвим сами и нещата се нормализираха. Всяко начало е трудно. Вече свикнахме и се чувстваме чудесно. Клубът ни подсигурява жилище, автомобил. Банкок е прекрасен град, приятен е за разходки. Разполагаме с достатъчно свободно време след мачовете и често посещаваме островите, които са много красиви. Все пак Тайланд е сред най-популярните туристически дестинации в света, а ние сме там през цялата година.

- Как се справяте с две малки деца на другия край на света?

- През повечето време сме сами, но усилията си струват, щом ги видиш как се усмихват. В една стая съм с Дария, а Ромина гледа Давид. Не е спала вече доста време.

- Да очакваме ли фамилията да се разрасне?

- Ромина иска още деца. И защо не? Но точно сега е трудно и трябва да мине малко време. Поне две години.

- Успявате ли да гледате мачовете на „Левски“ и как преживявате кризата?

- Като всеки левскар - а аз се имам за такъв след пет години на „Герена“, следя какво се случва с отбора. Доколкото зная, „Левски“ никога не се е намирал в толкова тежка ситуация. Натрупа рекорден брой загуби в рамките на една година. Чувам се, а при възможност и се виждам с хората в клуба. Зная колко им е трудно. Странно е, че футболистите не си получават заплатите по няколко месеца. При моя престой нямаше и ден закъснение. Надявам се нещата да се оправят, защото на „Левски“ не му отива да е в такова положение. Да падаш по пет-шест пъти за сезон на „Георги Аспарухов“... не знам.

- Как си обяснявате този срив?

- Със сигурност влияе голямото текучество на играчи, треньори и директори. Не бива да има радикални промени след всяка загуба. Но най-важният фактор е липсата на пари. Без средства няма качествени футболисти. „Лудогорец“ е добрият пример - разполага със сериозен бюджет, купува добри чужден­ци и резултатите са налице. Дано сега Стойчо Стоев получи шанс да работи на спокойствие в „Левски“. Нужно е време. Който е бил при „сините“, знае колко трудно се играе там. Очакванията са високи, след всеки слаб мач критиките са жестоки.

- Бившият ви съотборник и добър приятел Георги Иванов-Гонзо се нагърби с трудна задача. Ще се справи ли?

- Отвсякъде го нападат, което е необяснимо за мен.

Лесно е да плюеш отстрани

Който добре познава Гонзо, знае, че е мъжкар и иска най-доброто за „Левски“. Убеден съм, че при него клубът ще се стабилизира и ще тръгне нагоре.

- Виждате ли и добри футболисти на „Герена“?

- Двамата испанци - Бедоя и Аниете. Разбира се, и Владо Гаджев, който е на високо ниво за България. Играл съм с Георги Сърмов, Веселин Минев - мъжки момчета, които могат да дадат още много. Но са нужни поне три-четири добри попълнения.

- Дарихте средства за организацията на юбилея през май и явно обичате „Левски“. Ще се върнете ли един ден?

- Който е бил в този отбор, мечтае да се върне. Обстановката и феновете са страхотни. Особено когато нещата вървят. За мен ще е удоволствие пак да облека синия екип, но вече съм на 30 години и най-важно е да обезпеча финансово семейството ми. Ако ме потърсят след година-две, защо не?

- Любимият ви миг на „Герена“?

- О, толкова са много. Титлата през 2009 година, победите в Лига Европа и над ЦСКА... Когато ми стане скучно или ми домъчнее за „Левски“, гледам записи от стари мачове. Направо настръхвам.

Цветан Баяслиев, "Преса"

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти