Щефан Еберхартер: В момента в Австрия няма такива условия за ски като в Банско

В събота Щефан Еберхартер откри сезон 2014/15 на Банско. Един от най-успешните австрийски скиори се пусна по писта "Алберто Томба" заедно с Петър Попангелов и Марк Жирардели. Ето какво разказа той пред "7 дни спорт" за впечатленията си от българския ски център, за хобитата и за работата си, за развитието на ски спорта и за това, как се стига до успеха в живота.

- Идвате в България за втори път. Бяхте на Боровец като съвсем млад състезател, на старт за Европейската купа. Какво си спомняте оттогава?

- Направих добро състезание и много добър втори манш. Това беше много важно, за да се изкача напред в класирането. През онази година спечелих Европейската купа и имам чудесни спомени от Боровец.

- Според брой 12 на справочника на немския издател ADAC за условията за ски, цитиращ изследване на Tripadvisor на 42 курорта в Европа, цената за зимни спортове за четири души за една седмица е най-изгодна в Банско. Почивка тук струва 2035 евро. След това се нареждат Берхтесгаден с 3089 евро, Хинтертукс с 4243 евро и Саас-Фее с 4490 евро. Какви са вашите впечатления?

- Не знам какво е положението на Боровец, но тук, в Банско, съм невероятно изненадан. Бяха ми казали, че е страхотен ски център, но не очаквах толкова много. Планината и пистите са страхотни. Беше невероятно изживяване да карам тук. Направихме страхотни пускания на върха, снегът беше прекрасен. В момента никъде в Австрия няма подобни условия. Наистина съм изненадан и съм щастлив, че дойдох.

- Карате ли все още мотор? През 1992 г. си счупихте крака на мотор и тогава изпаднахте от националния отбор.

- Не, по принцип не карам мотор. Тогава се качих за пръв път и се контузих. Оттогава не съм се качвал и нямам намерение.

- Оказа се, че карането на мотор не е много препоръчително за скиорите. Защото големите ви успехи в ските дойдоха, след като най-големият ви съперник в австрийския национален отбор Херман Майер си счупи крака на мотор през 2001 г.

- По принцип карането на мотор е много опасно. Но всеки решава сам какво да прави. За щастие това не е моето хоби. Правя други неща – например летя с парапланер или играя голф.

- Влюбен ли сте в голфа? Връчвате купи на състезания и сте в управата на клуба в Ахензее.

- Чак влюбен – не. Започнах да играя в средата на 90-те години. Хареса ми контрастът между студа, неудобствата и белотата на зимата и топлината, зеленината и красивата природа през лятото. Играта също е много интересна. Бях в управата на голф клуба в Ахензее за кратко, като рекламно лице, защото пътувам много и се срещам с много хора. От тази година обаче имаме голф игрище в Цилертал, където живея. Сега играя там.

- С какво друго се занимавате?

- Работя за застрахователна компания „Уника“ – като рекламно лице и като лектор. Също като моя приятел Марк Жирардели организирам дни на ските на различни места, но само за моите партньори от „Уника“ и от „Фолксбанк“. След ските реших да се посветя на семейството си – на моята съпруга и сина ми, и да си стоя вкъщи.

- Карате ли все още ски?

- Само за удоволствие, със семейството. Нямам желание да участвам в състезания за ветерани или други подобни прояви. Сега се наслаждавам на ските от друга гледна точка – открих ски бягането и преходите със ски.

- Изнасяте лекции на млади хора за това, как да се мотивират за успехи. Какво искат да знаят?

- Искат да разберат как да стигнат до успеха. Казвам им едно и също: трябва да работят упорито, да са ангажирани с това, което правят. Когато паднат, трябва се изправят и да опитват отново да постигат целите си, докато не го направят. Това послание важи за всички, които искат да са добри в своята сфера, независимо дали става дума за ски или за друга професия. Трябва да работят здраво, за да станат най-добрите. Това не е тайна, а е известно на всеки. Само че не всички харесват този отговор.

- Какво се промени в Световната купа по ски през последите 10 години, откакто не се състезавате?

- Не се промениха много неща. Може би сега се кара малко по-агресивно, но скокът от 2004 до 2014 г. не е толкова голям, колкото от 1990 до 2004 г., когато прогресът беше огромен. Разликата е много голяма.

- Трудно ли беше да се върнете на върха в световните ски, след като през 1993 г. се контузихте тежко?

- Не, но аз бях наясно, че подобно нещо може да се случи. В ските тежките травми се случват. Но аз обичам да карам. Пътят към върха беше много труден и трябваше много работа. Подготовката за всеки нов сезон е много трудна. Обичах състезанията, това беше моят живот и затова не беше прекалено трудно.

- Днес се пуснахте по писта "Алберто Томба", където ще се проведат два старта от Световната купа. Достатъчно добра ли е за състезания от подобен ранг?

- Пистата е страхотна. Много добра е и за слалом, и за гигантски слалом, и за спускане.

- Като бивш скиор и победител какви са шансовете според вас България да има голям скиор с условията, които има за ски?

- Нямам впечатления от вашите състезатели, но навсякъде, където има планина, може да се намери талант, който да стигне до върха.

- Как се чувствате, когато гледате състезанията по телевизията, а не сте на пистата?

- Много съм спокоен. Състезавах се повече от 20 години и вече 10 години не съм активен състезател. Не съжалявам в нито една секунда за това, което съм направил.

- Кое е по-ценно за вас – олимпийската титла или Световната купа?

- И двете са хубави. За щастие успях да спечеля всичко – станах световен и олимпийски шампион, взех Световната купа. Колекцията ми е пълна, а всичките ми успехи са много ценни.

- Ще се върнете ли в Банско?

- Още не знам, но тук ми хареса много. Затова, ако ме поканят, със сигурност ще дойда.
 Визитка Щефан Еберхартер е един от най-успешните австрийски скиори. Носител на Кристалния глобус през 2003 и 2003 г., както и на Малките глобуси в спускането (2002, 2003 и 2004 г.) и в гигантския слалом (2002 и 2003 г.). Има олимпийска титла по спускане от игрите в Солт Лейк Сити през 2002 г. и три златни медала от световни първенства – в супергигантския слалом и в комбинацията през 1991 г. в Заалбах-Хинтерглем и в супергигантския слалом в Сент Мориц през 2003 г. Има 29 победи в стартове за Световната купа. Най-големият съперник на Херман Майер в края на 90-те години и началото на новия век. Еберхартер се оттегли от ски спорта през 2004 г.

Росица Стойкова, "7 дни спорт"

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти