Розберг спечели по нетрадиционен начин квалификацията за ГП на САЩ

Първият ред на стартовата решетка за Гран при на САЩ ще е за двамата пилоти на Мерцедес. Нико Розберг изпревари Люис Хамилтън във втората и последна част от квалификацията и така си осигури полпозишъна в надпреварата на "Остин", която ще се проведе по-късно днес.

Трети и четвърти финишираха двамата пилоти на Ред Бул Даниел Рикардо и Даниил Квят, а пети остана Себастиан Фетел, но той ще търпи наказание от 10 места заради смяна на двигател. Така след Квят ще се подредят Серхио Перес и Нико Хюлкенберг. Кими Райконен, който се подреди на осма позиция в класирането от сесията, също ще се дръпне с 10 места назад и мястото му ще заеме Фелипе Маса. Осми на старта ще е Макс Верстапен, следван от Фернандо Алонсо и Валтери Ботас.

Първата част от сесията мина по график, но след това условията на пистата се влошиха и стюардите предпочетоха да не рискуват. Хамилтън повеаде още отначало, но квалификацията бе прекъсната от Карлос Сайнц-младши, който се завъртя при четвърти завой. След рестартирането трасето поизсъхна и времената се подобриха леко. Лидерите бяха Хамилтън, Розберг и Рикардо, но в крайна сметка пилотът на Ред Бул надделя и завърши първи в Q1 с 1:56.495 минути.

До втората част не стигнаха двамата пилоти на Заубер Маркус Ериксон и Фелипе Насър, на Менър - Александър Роси и Уил Стивънс, както и катастрофиралият Сайнц. В нея дъждът се усили и Хюлкенберг, Райконен, Квят и Хамилтън се подхлъзнаха при 10-и завой, а Фетел при 9-и.

Розберг поведе с 1:56.824 минути, а Хамилтън изостана с десета. Дъждът не спираше и така пилотите не подобриха значително резултатите си. Макларъните останаха 11-и и 14-и, а от Q2 щяха да отпаднат и Ромен Грожан, Пастор Малдонадо и Валтери Ботас.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ГРАН ПРИ НА САЩ ОТ:

Петък (23 октомври)

18:00- 19:30 часа - Първа свободна тренировка

22:00 - 23:30 часа - Втора свободна тренировка

Събота (24 октомври)

18:00 - 19:00 часа - Трета свободна тренировка

21:00 - 22:00 часа - Квалификация

Неделя (25 октомври)

22:00 часа - Състезание

 

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти