Интервюто с Ковачич: Какъв Ливърпул?! Оставам в Интер

„Харесва ми тази идея за Интерич, пък и Деян Станкович се завърна…” Матео Ковачич иска да се усмихва. Вече години няма много поводи да го прави. Играе, не играе. После не играе и пак не играе. Твърде много повече пъти е зрител отколкото главен актьор и гласовете с настояване за негова продажба се увеличиха. „А аз не ги слушам… Играя малко ли? Може би сам се влудявам предивременно, но съм разбрал едно: няма смисъл да се цупиш и да падаш духом, важно е единствено да докажеш, че имаш нужния характер да си на терена. Всичко останало са бабини деветини.

Тези думи са негови. Това са и фактите. В това интервю разказва как се учи на ролята на реджиста а ла Пирло, представя Иван Перишич, доближава Интер до Ювентус, споделя как не може да издържа вече да не печели, спомня си за старите слухове за интерес от Реал Мадрид и Барселона и прави сериозно изражение при чуването на едно име: Ливърпул. „Извинете? Не чувам…”, усмихва се.

-          Да си го кажем направо: ако до един месец Ливърпул предложи 30 млн. евро?

-          Не зная (б.и. – смее се). Ще трябва да запитате това клуба. Но от клуба никога не са ми казвали, че искат да ме продават. Никога.

-          Но Ливърпул продаде Рахим Стърлинг…

-          Ние с него играем на различни позиции. Ако искате да питате дали е имало запитвания от „червените” за мен, трябва да зададете този въпрос на моя агент, не на мен.

-          А Вашето желание какво е? За Вас питаха и от Байер (Леверкузен)…

-          Да остана. Не мърдам оттук. Това исках: подновяването на договора до 2019 г. го потвърждава. Връзката между мен и Интер ще е дълга.

-          Сериозно: никога ли не сте се замисляли за напускане при толкова малко игра?

-          Знаех и зная, че трябва да играя, не да съм на пейката. Дори при Мадзари изкарах последните 5-6 мача… Не зная защо е така, но повтарям: вече разбрах, че не си струва да се кахъриш, а помага единствено здравият труд. Все пак никога не съм си мислил да си тръгна и никога не съм казвал на клуба, че искам да сменя обстановката.

-          Тази ли ще бъде годината за Вас, в която ще направите така чакания скок в представянето си?

-          Когато играеш редовно, помага да намериш нужната интензивност за високо представяне с постоянство. Това е заслуга, която трябва да си спечеля. Роберто Манчини иска да ме превърне в реджиста а ла Андреа Пирло. Пирло е истински гранд. Такъв обаче е и Лука Модрич – другият ми кумир.

-          Това ли е точната роля, за да видим един нов Ковачич като решаваща фигура?

-          Харесва ми да съм в тази зона на терена, в сърцето на играта и на действията, а топката да минава често през краката ми.

-          Как намирате работата с Манчини?

-          Настоява особено върху това да намирам точния момент за отиграване или движение без топка, да заемам правилната позиция в защитната фаза. От всички нас изисква съсредоточеност и спортна злоба. Ролята ми ще е или на реджиста, или на вътрешен халф. Още ми е рано за трекуартиста (б.р. – плеймейкър високо по терена, зад нападателите).

-          Какво мислите за това, че този Интер може да се превърне в Интерич?

-          По-рано гледах видео на Деян Станкович като играч: откачено добър.

-          А Иван Перишич какъв е?

-          Той е най-талантливият хърватски футболист. Отличен е и с десния, и с левия крак. Да се играе с него е голямо щастие, тъй като умее да прави всичко: може да е на фланга, да е втори нападател, а понякога е бил успешно и същински централен нападател. Има хубав удар, бърз е, наистина е отличен играч. Като характер пък може да ни е от още по-голяма помощ.

-          В центъра ще играете вече и с Кондогбиа. Как го намирате?

-          Той е мощен играч. Не е огромен по размери, но е дългуч и жилав, изключително добре пази топката, технически също е отличен. Ще направи разлика.

-          Миналото лято се говореше за Ваше преминаване в европейски топ клубове като Реал Мадрид и Барселона…

-          Миналата година щеше да ми е много тежко да започна всичко отначало, пък и винаги съм се съсредоточавал върху едно: да докажа, че заслужавам да съм в Интер, и да печеля купи с неговия екип. Интер за мен е като Мадрид и Барса.

-          Но вече много време не се бори за отличия…

-          Аз искам да се боря за върха, и то тук. И аз, като мнозина други, съм уморен да не печеля. Тифозите знаят, че съм само на 21 години и никога не са ме предавали. Те са чудесни.

-          Има обаче и критици…

-          Никога не са ме ядосвали. Не им обръщам внимание.

-          Пак ли Юве ще е главният съперник за титлата?

-          Те още са далеч напред, защото са граден от години колектив. Наистина, изгубиха Пирло и Карлос Тевес, но добавиха други големи играчи. Може би може да се каже, че по-малко надалеч в сравнение с вчера. Убеден съм, че този сезон ще е добър за нас. Трябва да е добър!

Матео Дала Вите, „Гадзета дело Спорт”

Още от Футбол свят

Виж всички