Черната година на Игуаин свали до неузнаваемост цената му

Сто милиона евро друг път! След пропуска на финала на Копа Америка цитираната трансферна сума, искана от Наполи и Аурелио Де Лаурентис за Гонсало Игуаин, може да бъде забравена. Само за една година Ел Пипита видя как върху му се стовари цеият свят и изгуби онова доверие в качествата му както на личност, така и на шампион. Кошмарът от Сантиаго с нищо не се отличаваше от видяното в онези майски вечери, когато за по-малко от три седмици Игуаин лиши неаполитанци първо от участие във финала на Лига Европа с пропуските си в полуфиналите срещу Днепър, а после и от класиране за Шампионската лига с пропиляната дузпа при 2:2 срещу Лацио в последния кръг на първенството на Серия А.

След това той отлетя за Аржентина, за да се отзове на поканата на селекционера на националния отбор Херардо Мартино, като носеше вътре у себе си разочарованието от сезона и надеждата да може да го преобърне с триумф в Копа Америка. Надежда, която обаче също се срина заради пропуска му от бялата точка (после сбърка и Евер Банега) във финала с домакина на турнира Чили.

Настоящето ще да е изпълнено с чувство на огромно неудобство за Ел Пипита, комуто сигурно се ще да зарови някъде надалеч мислите около изтеклата черна за него година. Година, започнала с пропуска сам срещу Мануел Нойер във финала на Мондиал 2014 срещу Германия, продължила с четири изтървани дузпи в Серия А (срещу Киево, Аталанта, Милан и Лацио), отпадането от Днепър в Лига Европа, кошмара срещу Лацио и достигнала своя апотеоз с провала от бялата точка срещу Чили.

Дванайсет месеца, които вероятно ще оставят своя отпечатък върху Игуаин, комуто сега ще се наложи моментално да си стъпи на краката и да потърси мигновена реабилитация, ако не иска да пропадне бързо до кастата на „нормалните“ нападатели – онези, които не могат да бъдат видени в групата на правещите разлика стрелци.

Той вече е мислил по тази тема през целия кошмарен период и ще продължава да го прави и да се опитва да изплува отново сред каймака, за да пробва да убеди Де Лаурентис да го пусне да си тръгне от Наполи. Николас – братът и агент на Гонсало, вече даде да се разбере, че клиентът му иска да се махне, за да играе в Шампионската лига – онази, в която именно заради неговите грешки не са неаполитанци.

При всяко положение това не е от голямо значение: Игуаин иска да се мери с големите в Европа, а Наполи не може да му осигури тази сцена. Затова Арсенал се опитва да го изкуши и е готов да извади за него 60 млн. евро, докато президентът Де Лаурентис иска почти 100 милиона, колкото се предвиждат в клаузата за неустойка за прекратяване на договора (макар от обкръжението на Ел Пипита да твърдят, че сумата там е друга).

Въпросът обаче, така или иначе, е „осъден“ да продължава да се обсъжда през цялото лято, тъй като силно се интересува също Рома.

Мимо Малфитано, „Гадзета дело Спорт“

Още от Футбол свят

Виж всички