Британец от последно поколение (тест на Land Rover Discovery Sport)

Във Великобритания пазят традициите си, предават ги от поколение на поколение и това се усеща където и да се обърнеш на Острова. Доста са консервативни и няма как да ги накараш например да преминат от десен на ляв волан, както шофира цяла Европа, да ползват метричната система или да не пият следобедния си чай в 16 ч. Точно тази тяхна черта остави в историята фалирали легендарни английски автомобилни и мотоциклетни марки или ги прати в ръцете на някогашния голям враг Германия (или другаде по света). Една британска компания обаче успя да оцелее и от няколко години не спира да се развива, стъпвайки здраво на традициите си. Всъщност и нейната съдба доведе няколко пъти до изкупуване от чуждоземци, но когато за последно това се случи през 2008 г., новите собственици, макар и на хиляди морски мили от Острова, бяха свързани исторически като бивша колония на Короната. Бракът с богатите индийци от Tata даде своя плод и в последните години Великобритания отново може да се гордее с един от символите си - Land Rover.

Истина е, че не е никак лесно да си новият член в семейството на Land Rover. Всички очакват от теб да си по-добър от големия си брат и това води до голяма отговорност. Последното дете на британските всъдеходи е Discovery Sport.

 

Агресивен, млад, напорист и със смел външен вид. Роден е край Ливърпул, във фабриката Хейууд, откъдето започва животът и на по-малкия и шикозен Evoque. За да добиете по-добра представа, на същото място се произвеждат модели на друга британска гордост - Jaguar.

Какво е Discovery Sport?

Discovery Sport е замислен като отделен бранд, различен от големия Discovery. Той оставя в историята първото и второто поколение на Freelander за добро. Моделът логично споделя една и съща платформа с вече набралия голяма популярност по цял свят Evoque, но е пораснал на дължина, широчина и височина.  Discovery Sport идва като алтернатива за хората, искащи по-малък от Range Rover или Discovery градски тип всъдеход. На пръв поглед по-малките размери отвън не подсказват за простора в интериора, който побира в себе си седем седалки. Последните две от третия ред са предимно за деца и точно това прави Discovery Sport перфектния компактен семеен SUV. BMW и тяхното предложение в същия клас X3 със седем места имат от какво да са сериозно притеснени.

 

Двигатели и трансмисии

Land Rover е подготвил Discovery Sport за пазара с четирицилиндрови бензинови и дизелови двигатели с два литра работен обем.

Бензиновият е с принудително пълнене от турбокомпресор и е най-мощен в гамата. Разполага с 240 кс при 5800 обр. и въртящ момент от 340 Нм от 1750 до 4000 обр. Ускорението на топ версията от място до 100 км/ч се покрива за 8.2 секунди при среден разход на гориво от 8 литра на 100 км пробег. Задвижването на тази версия се поема от 9-степенна автоматична скоростна кутия на едни от лидерите в бранша ZF.

Дизеловият двигател се предлага в две версии на мощността - 150 кс и 180 кс. По-слабият вариант може да бъде поръчван само с предно предаване и с механична 6-степенна скоростна кутия, но какъв е смисълът да имаш Discovery Sport без 4х4, да затънеш в първата пряспа на Витоша и да звъниш на приятел с Lada Niva да те изтегли?

Дизеловият Discovery Sport със 180 кс идва със задвижване и на четирите колела и избор от ръчна или автоматична 9-степенна кутия. Според нас е доста добър избор между динамика и нисък разход на гориво - средно 5.3 литра на 100 км пробег.

 

Проходимост

Проходимостта на Discovery Sport при всякакви условия и терени е гарантирана от легендарната зелена емблема Land Rover на радиаторната решетка. Тук не е нужно да мислиш повече за този проблем, просто продължаваш напред.

Финал

Днес британските всъдеходи на Land Rover са достойни да бъдат алтернатива на BMW, Мercedes и Audi в много отношения, а не ги превъзхождат само по проходимост. Цените в шоурума започват от малко под 70 хил. лв. и надхвърлят 100 хил. за топ версиите.

Ако не си заложник на статуквото, то винаги можеш да избягаш по алтернативните пътища с един Discovery Sport или с някой от по-големите братя в аристократичното му семейство. Няма да затънеш.

Още от Моторни спортове

Виж всички