Джонатан Реа продължи своята доминация с победа в първото състезание в Тайланд

Настоящият световен шампион и водач в генералното класиране за сезон 2016 в Супербайк Джонатан Реа продължи своето страхотно представяне от началото на сезона, като записа трета поредна победа от три старта. Реа, който за трети път кара на пистата „Чанг“ в Тайланд, записа третия си успех на нея и така продължава да е с пълен актив от точки в генералното класиране.

В квалификацията пилотът на Honda Михаел Ван дер Марк записа първи успех за холандец изобщо в историята на шампионата и се нареди начело за първото състезание само няколко часа по-късно. Зад него бяха Том Сайкс на второ място и Джонатан Реа на трето. По-назад топ пет допълниха двамата пилоти на Ducati Час Дейвис и Давиде Джулиано.

Още от самия старт обаче Реа и Сайкс излязоха на първите две позиции след завой номер 1, а Ван дер Марк направи много слаб старт и се срина до шестото място. Реа поведе, Сайкс бе плътно до него, а Ван дер Марк си проправяше път напред в първите 2-3 обиколки.

В тур номер 4 Реа направи грешка на последния завой, който изкарва пилотите към старт-финалната права, и Сайкс го изпревари. През това време холандският пилот на Honda Михаел Ван дер Марк беше успял да си проправи път до третото място и така се оформи триото отпред, което следваше да се бори за победата. Двата мотора на Ducati вървяха зад тях, но бяха на голяма дистанция и нямаха никакъв шанс да се борят за нещо повече. Около 12 обиколки преди края Ван дер Марк се долепи до Джонатан Реа и опита на няколко пъти атака, но в крайна сметка не успя, а дори допусна грешка, излезе извън пистата и по този начин загуби доста време. Това беше повратният момент в неговото състезание, а след това той така и не успя да се върне и да се доближи до дуото пилоти на Kawasaki в челото. Битката за победата остана да се води между Сайкс и Реа, като Том водеше през почти цялото състезание. Само че неговият агресивен стил направи така че гумите му да се износят повече от тези на Джонатан и 5 обиколки преди финала атаката на Реа беше факт. Тя беше успешна, а защитаващият своята титла от миналата година пилот не изпусна водачеството до самия край. По този начин Реа записа своята победа номер 32, успех номер 3 за този сезон, и това гпоставя много стабилно начело в класирането с пълен актив от 75 точки. 

Сайкс остана втори, като това със сигурност е много добър резултат за него, имайки предвид слабото представяне на „Филип Айлънд“. На почетната стълбичка до двамата се качи Михаел Ван дер Марк, който продължава с подиумите след едно второ и едно трето място от Австралия. 

Час Дейвис удържа своето 4 място въпреки много опасната битка със своя съотборник Давиде Джулиано, който в крайна сметка падна 2 обиколки преди финала и пропусна своя шанс да се класира на пета позиция. Това място беше заето от Маркус Райтербергер, който успя да постигне добър резултат на фона на безличното и слабо състезание за всички пилоти, каращи мотори BMW. Двата мотора на Yamaha, управлявани от Алекс Лоус и Силван Жинтоли, останаха съответно на шесто и седмо място, но още от петък беше ясно, че за завърналия се отбор на Yamaha няма да бъде никак лесно. Темпото на Алекс и Силван беше доста далеч от това на водачите и самите те заявиха, че този кръг ще е повече за събиране на данни и опит, отколкото битка за нещо повече. На 8-а позиция остана Жорди Торес с втория мотор на BMW, но той беше на огромно изоставане от водачите. Топ 10 бе допълнен от двамата пилоти каращи за Aprilia – Алекс де Анджелис и Лоренцо Савадори.

Състезание номер 2 от втория кръг в WSBK ще се проведе утре от 11 часа сутринта българско време. Очертава се отново битка между Сайкс и Реа, но Михаел Ван дер Марк не трябва да бъде отписван, защото показа страхотно темпо, записа своя първи полпозишън  и остава да видим дали ще успее да стигне и до своята първа победа в шампионата.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти