Юве срещу Наполи, думи срещу дела, Буфон срещу Игуаин

Отмъщението на думите – онези, които се врязват право в сърцето, в стомаха и в мозъка. Онези, които създават лидерите и отключват нещичко и у всички останали. Сблъсъкът Ювентус – Наполи е и това – не само впечатляващи статистики, милиони във валута, прогнози, провокации и клетви. Той е също и думи, изречени право в лицето между двама души, които още не се познават и все пак на мига се харесват. Или думи, изкрещени в една съблекалня, в случай че някой още не е разбрал къде е приключила историята.

ЛЯТНО СПОРАЗУМЕНИЕ

Ювентус – Наполи е също така и диалогът Маурицио Сари – Гонсало Игуаин, след който се роди златният Пипита – напълно узрелият нападател и като мъж, и като играч. Също и бесът на Джанлуиджи Буфон след петото поражение на отбора му в първите 10 кръга на настоящото първенство. В тези две места – летния лагер на Наполи в Димаро и съблекалнята на Юве в Реджо Емилия, се обобщава много от онова, което светът ще види в събота вечер на „Ювентус Стейдиъм”.

14-ТЕ ПОРЕДНИ ПОБЕДИ

След загубата от Сасуоло се роди този Юве на 14-те поредни победи, с допуснати едва 6 гола. И се (пре)роди един отбор, който има най-силния вратар и е на последно място в класирането по спасени удари във вратата си (само 40). Джиджи Буфон каза вечерта след предишния мач пред микрофоните и бележниците на хората от пресата, че не е дошъл „с намерение да се правя на пилигрим”, че първото полувреме е било „недостойно и некрасиво” и че групата „трябва да си възвърне скромността”. Ако това беше изявлението пред публиката, онова в съблекалнята би трябвало да е било доста по-грубо. И никой не би заложил, че не е било поднесено.

КЪМ РЕКОРДА

След срещата между треньора и неговия голаджия (Сари със сигурност не е свикнал да направлява големи играчи, а Игуаин определено е такъв, след като е бил в Реал Мадрид и е сребърен медалист от световно първенство) доби вид един достоен за челник в Серия А Наполи. Отбор, влизащ в суперсблъсъка в събота в серия от 8 победи и разчитащ на нападател, който се е разписал в 6 поредни мача и има 24 гола в също толкова кръгове този шампионат.

„Аз и тренерът проведохме един много задушевен и задълбочен разговор в Димаро – разкри аржентинецът в едно интервю за „Кориере” – и тази среща ме промени издъно, защото видях срещу себе си един истински мъж, способен да казва всичко, което е нужно, на всекиго насреща си, в това число и на мен. Не ти трябва да си прекалено умен, за да осъзнаеш, че той изигра голяма роля за моето подобрение.”

ТЕЖКИ ДУМИ

Сега остава само да разберем кои думи, поставени върху една и съща мярка, тежат повече. Може би онези на Буфон, защото освободиха дявола вътре у съотборниците му. Или пък може би онези, разменени между Сари и Ел Пипита, защото пренесоха треньорските наставления към най-важната отправна точка на терена. Скоро ще разберем отговора, тъй като без контузения Джорджо Киелини няма да липсват близките сблъсъци между Вратаря и Стрелеца.

Без, естествено, да пренебрегваме и едни други думи – тези изречени вчера от Пол Погба пред „Скай”: „Към днешна дата не сме начело на класирането и това за нас е като шамар, защото не сме свикнали на това.” Реакциите от лагера на Юве предизвикват страх. У дома си „и бианконери” ще хвърлят ръкавицата на Наполи. От думите вече се преминава към делата.

Паоло Томазели, „Кориере дела Сера”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти