"Запомнете това име": Боряна Калейн

Боряна Калейн е поредният спортен талант, който представяме в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. От началото на миналата година Sportal.bg започна да запознава читателите си с историите на млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. 16-годишната Калейн е национална състезателка по художествена гимнастика, като вече е част от основния състав при жените индивидуално. Най-големият й успех безспорно е бронзовият медал на топка от еврошампионата за девойки през 2014 г. Титлите и отличията й от националните шампионати за девойки са толкова много, че дори самата тя не знае точния им брой. На един от последните си турнири за годината (Christmas Cup 2016 в Загреб) Калейн спечели злато в многобоя и на отделните уреди. Боряна е част и от "Спортните таланти" на "Еврофутбол" за 2016 г.

От буйно дете до шампионка в художествената гимнастика

Боряна е от децата, които имат много енергия. Това е и основната причина майка й Желя да реши да я заведе в залата по художествена гимнастика. Първоначалната цел изразходване на енергия е постигната и постепенно Калейн започва да жъне успехи: "Не мога да си спомня първите си дни в залата, но помня, че залата ми се стори много голяма. Сигурно е било неделя, беше празно и цялата зала беше само на мое разположение, бях много щастлива, че мога да правя каквото си искам там." За кратко тийнейджърката е преминала през други спортове, но е категорична за едно: "Художествената гимнастика определено ме заплени."

Различно детство

Боряна не може да се похвали с нормално детство като момчетата и момичетата на своята възраст, тъй като прекарва дълги часове в залата. Никога обаче не е съжалявала за своя избор: "Факт е, че детството ни е много по-различно. Най-малкото е това, че ни отделя от другите деца, тъй като не можем да ходим нормално на училище. Но ние сме едно голямо семейство в художествената гимнастика. С треньора си мога да споделя всичко от личния и професионалния си живот."  

От девойки към жени

Успехите й при девойките са безспорни, а вече навлиза все по-сериозно и при жените, като и там стига до отличия: "Имам още много какво да подобрявам по работата си, за да вляза успешно при жените, но мисля, че ще успея, ако продължавам да работя."

Счупен крак - 3 пъти за 3 години

Април 2013 г. на една Световна купа чупи крак и възстановяването й продължава близо 8 месеца. Завръщането й на килима е по блестящ начин - с бронз на топка на еврошампионата за девойки. Следва  спучване на другия крак, а тази година Калейн пропусна Световната купа в София отново заради счупени костици на крака. "В тези моменти до мен бяха моят личен треньор Марияна Памукова и най-вече семейството ми, те ме подкрепяха във всичко изключително много", разказва 16-годишната девойка за хората, които са я подкрепили в най-тежките мигове. С бодра усмивка обаче тя обяснява, че е приела нещата съвсем спокойно и нито за момент не си е мислела, че това ще бъде краят на спортната й кариера: "Не разбирах защо всички толкова много се стряскаха на този счупен крак, защото той в един момент ще мине, ще се оправи и аз ще продължа да тренирам. Те го приемаха сякаш това е краят на света и повече никога няма да се оправя."

Всичко си струва, когато химнът звучи в твоя чест

Боряна е преминала през много здравословни проблеми и безкрайни часове в залата, но е убедена в едно - че всичко си струва, когато се качиш на почетнала стълбичка и чуеш химна в своя чест: "Нищо не може да се сравни с този момент. Няма значение колко време си седял в залата и колко болки си имал, когато застанеш там."  

Зодия "инат"

Инатът й е пословичен, но се старае да извлича само ползите от него. Твърди, че понякога й помага, друг път й пречи.   

Любими дестинации

Покрай художествената гимнастика Боряна има възможност да посещава много страни. Сред любимите й места са Франция и Лисабон.  

Да разчиташ само на себе си

Наскоро една от най-близките й приятелки Мадлен Радуканова избра да пробва късмета си в ансамбъла, но Калейн смята, че не би имала успех там: "Не мисля, че ще мога да се сработя в ансамбъл. Прекалено съм индивидуална. Като характер не мога да се сработя с останалите момичета."

Индивидуалистки, но в отбор

Боряна попадна в основния отбор индивидуално при жените, където в момента водещата роля е за финалистката от Олимпийските игри в Рио Невяна Владинова и за Катирн Тасева. Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова завършват основния състав след скорошния подбор. "Разбираме се много добре с момичетата, а с новия ни мениджър Бранимира Маркова с времето ще започнем да се опознаваме все по-добре", не крие доброто си отношение тийнейджърката към целия състав. 

Време за почивка и семейство

Гимнастичката е от сутрин до вечер в залата, но когато й остава свободно време, обича да го прекарва със семейството си, да чете книга или да рисува. Все пак голяма част от това време отива за учене, тъй като е на индивидуален план и трябва здраво да заляга над учебниците, когато не е в залата.

Семеен екип

Семейната подкрепа при Боряна е осезателна. Родителите й присъстват на почти всички състезания, а на тези в София понякога идват бабите и дядовците й. Всички много й се радват, когато е на килима.  

От калцуни до Калейн

Историята на фамилията й е доста любопитна: "От това, което съм чувала от дядо ми едно време сме произвеждали калцуни и с времето се е видоизменила до Калейн."

Мечти

Мечтае за медал от Олимпиада.

Завръщане към старите позиции

Боряна много иска България да върне предишната си слава в индивидуалната ни художествена гимнастика и родна представителка отново да стъпи на подиума на голямо първенство: "Много се надявам, че ще успеем да се преборим за медал на голям форум - първо за Световното 2018 г. и чак след това за Олимпиадата в Токио. Надявам се, че ще мога да се преборя да съм на Световното в София и да покажа най-доброто от себе си."

Снимки: ЕМОНА ЦОНЧЕВА и архив Sportal.bg ФОТОГАЛЕРИЯ на Калейн от тренировка с националния отбор ТУК!!!ФОТОГАЛЕРИЯ от контролно състезание с участието на Боряна Калейн ТУК!!!

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти