"Запомнете това име": Боряна Калейн

"Запомнете това име": Боряна Калейн

Боряна Калейн е поредният спортен талант, който представяме в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. От началото на миналата година Sportal.bg започна да запознава читателите си с историите на млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. 16-годишната Калейн е национална състезателка по художествена гимнастика, като вече е част от основния състав при жените индивидуално. Най-големият й успех безспорно е бронзовият медал на топка от еврошампионата за девойки през 2014 г. Титлите и отличията й от националните шампионати за девойки са толкова много, че дори самата тя не знае точния им брой. На един от последните си турнири за годината (Christmas Cup 2016 в Загреб) Калейн спечели злато в многобоя и на отделните уреди. Боряна е част и от "Спортните таланти" на "Еврофутбол" за 2016 г.

От буйно дете до шампионка в художествената гимнастика

Боряна е от децата, които имат много енергия. Това е и основната причина майка й Желя да реши да я заведе в залата по художествена гимнастика. Първоначалната цел изразходване на енергия е постигната и постепенно Калейн започва да жъне успехи: "Не мога да си спомня първите си дни в залата, но помня, че залата ми се стори много голяма. Сигурно е било неделя, беше празно и цялата зала беше само на мое разположение, бях много щастлива, че мога да правя каквото си искам там."
За кратко тийнейджърката е преминала през други спортове, но е категорична за едно: "Художествената гимнастика определено ме заплени."
48 Тренировка на националния отбор по художествена гимнастика

Различно детство

Боряна не може да се похвали с нормално детство като момчетата и момичетата на своята възраст, тъй като прекарва дълги часове в залата. Никога обаче не е съжалявала за своя избор: "Факт е, че детството ни е много по-различно. Най-малкото е това, че ни отделя от другите деца, тъй като не можем да ходим нормално на училище. Но ние сме едно голямо семейство в художествената гимнастика. С треньора си мога да споделя всичко от личния и професионалния си живот."
 

От девойки към жени

Успехите й при девойките са безспорни, а вече навлиза все по-сериозно и при жените, като и там стига до отличия: "Имам още много какво да подобрявам по работата си, за да вляза успешно при жените, но мисля, че ще успея, ако продължавам да работя."
48 Тренировка на националния отбор по художествена гимнастика

Счупен крак - 3 пъти за 3 години

Април 2013 г. на една Световна купа чупи крак и възстановяването й продължава близо 8 месеца. Завръщането й на килима е по блестящ начин - с бронз на топка на еврошампионата за девойки. Следва  спучване на другия крак, а тази година Калейн пропусна Световната купа в София отново заради счупени костици на крака. "В тези моменти до мен бяха моят личен треньор Марияна Памукова и най-вече семейството ми, те ме подкрепяха във всичко изключително много", разказва 16-годишната девойка за хората, които са я подкрепили в най-тежките мигове.
С бодра усмивка обаче тя обяснява, че е приела нещата съвсем спокойно и нито за момент не си е мислела, че това ще бъде краят на спортната й кариера: "Не разбирах защо всички толкова много се стряскаха на този счупен крак, защото той в един момент ще мине, ще се оправи и аз ще продължа да тренирам. Те го приемаха сякаш това е краят на света и повече никога няма да се оправя."

Всичко си струва, когато химнът звучи в твоя чест

Боряна е преминала през много здравословни проблеми и безкрайни часове в залата, но е убедена в едно - че всичко си струва, когато се качиш на почетнала стълбичка и чуеш химна в своя чест: "Нищо не може да се сравни с този момент. Няма значение колко време си седял в залата и колко болки си имал, когато застанеш там."
 

Зодия "инат"

Инатът й е пословичен, но се старае да извлича само ползите от него. Твърди, че понякога й помага, друг път й пречи. 
 

Любими дестинации

Покрай художествената гимнастика Боряна има възможност да посещава много страни. Сред любимите й места са Франция и Лисабон.
135 Контролно на националния отбор по художествена гимнастика
 

Да разчиташ само на себе си

Наскоро една от най-близките й приятелки Мадлен Радуканова избра да пробва късмета си в ансамбъла, но Калейн смята, че не би имала успех там: "Не мисля, че ще мога да се сработя в ансамбъл. Прекалено съм индивидуална. Като характер не мога да се сработя с останалите момичета."

Индивидуалистки, но в отбор

Боряна попадна в основния отбор индивидуално при жените, където в момента водещата роля е за финалистката от Олимпийските игри в Рио Невяна Владинова и за Катирн Тасева. Калейн, Ерика Зафирова и Петя Борисова завършват основния състав след скорошния подбор.
"Разбираме се много добре с момичетата, а с новия ни мениджър Бранимира Маркова с времето ще започнем да се опознаваме все по-добре", не крие доброто си отношение тийнейджърката към целия състав. 

Време за почивка и семейство

Гимнастичката е от сутрин до вечер в залата, но когато й остава свободно време, обича да го прекарва със семейството си, да чете книга или да рисува. Все пак голяма част от това време отива за учене, тъй като е на индивидуален план и трябва здраво да заляга над учебниците, когато не е в залата.

Семеен екип

Семейната подкрепа при Боряна е осезателна. Родителите й присъстват на почти всички състезания, а на тези в София понякога идват бабите и дядовците й. Всички много й се радват, когато е на килима.
135 Контролно на националния отбор по художествена гимнастика
 

От калцуни до Калейн

Историята на фамилията й е доста любопитна: "От това, което съм чувала от дядо ми едно време сме произвеждали калцуни и с времето се е видоизменила до Калейн."

Мечти

Мечтае за медал от Олимпиада.

Завръщане към старите позиции

Боряна много иска България да върне предишната си слава в индивидуалната ни художествена гимнастика и родна представителка отново да стъпи на подиума на голямо първенство: "Много се надявам, че ще успеем да се преборим за медал на голям форум - първо за Световното 2018 г. и чак след това за Олимпиадата в Токио. Надявам се, че ще мога да се преборя да съм на Световното в София и да покажа най-доброто от себе си."

Снимки: ЕМОНА ЦОНЧЕВА и архив Sportal.bg

ФОТОГАЛЕРИЯ на Калейн от тренировка с националния отбор ТУК!!!


ФОТОГАЛЕРИЯ от контролно състезание с участието на Боряна Калейн ТУК!!!

Още от Други спортове

Виж всички