Златната ера на MotoGP (Видео)

Трикратният световен шампион на кралския клас Хорхе Лоренсо вярва, че MotoGP се радва на своята златна ера след редица мрачни години. Само три конструктора участват в съревнованието за титлата в периода 2012 – 2014 година, докато през сезон 2017 ни очакват цели шест - Honda, Yamaha, Ducati, Suzuki, Aprilia и KTM. През 2015 година Suzuki и Aprilia се присъединиха към отборите на пистата, а японският записа и първата си победа благодарение на Винялес преди няколко месеца.

И въпросът не е само в това, че мотоциклетистите са повече, а те със сигурност са повече. Сезон 2016 излъчи цели деветима победители от четири производителя и шест отбора, два, от които – сателитни.

"Това е златната ера на шампионата ни. Преминахме през много трудни моменти само преди три-четири години, когато имаше едва 17 мотоциклета на пистата. Но сега те са 23 и вероятно 18 от тях са с потенциала да побеждават. Тази година видяхме различни победители, а от следващата - три конструктора ще имат за свой пилот бивш световен шампион. Няма как да не бъде интересно за гледане", бяха думите на Лоренсо.

Догодина Хорхе ще кара с червената машина на Ducati, стараейки се да им донесе първата титла в кралския клас от 2007 година насам. Yamaha задържаха неуморния си, деветкратен шампион Валентино Роси, който ще срещне трудности с младия претендент за световни овации Маверик Виналес. Honda отново гласува доверие на Марк Маркес, а Suzuki привлече един от победителите от сезон 2016 – Андреа Яноне.

Aprilia и новакът KTM имат на разположение състезатели, на които подиумът също не им е чужд. Така че от сезон 2017 спокойно може да очакваме дори и десетима различни победители.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти