Shell насърчава добрите практики за контрол на скоростта на пътя

Shell България организира за шеста поредна година конференция по пътна безопасност с фокус върху превенция и минимизиране на инцидентите и промяна на поведението на шофьорите на пътя. Експерти и представители на държавни институции, медии, компании и неправителствени организации участваха в инициативата, която е израз на стремежа на Shell да работи за подобряване на пътната безопасност в страната като създава условия за споделяне на опит и добри практики между заинтересованите страни.

По време на събитието участниците се запознаха с последните инициативи и програми на държавните институции за справяне с шофирането с несъобразена скорост и склонността за разсейване по време на път. Луана Бидаска от Европейския съвет по безопасен транспорт представи добри практики, статистика за тенденциите при пътните инциденти и препоръки към контролните органи и шофьорите. Според нея ключът към подобряването на пътната безопасност е създаването на прозрачна система за контрол и регулярни планове, в които да се определят годишни цели за намаляване на броя инциденти, както и използването на социалните медии за разпространение на ключови послания и актуална информация. Комисар Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" представи статистика, инициативи и стратегии за справяне с проблемите, свързани с несъобразена скорост и отклоняване на вниманието по време на шофиране в България.

По време на събитието бе представена и Програмата за пътна безопасност на Shell. Марчин Мазур, Мениджър Пътен транспорт за Централна и Източна Европа, запозна участниците в събитието с основните цели на програмата, насочена към бизнес партньорите – превозвачи на горивата Shell. Бяха представени ролята на  техническите средства за контрол, за анализ на поведението на пътя и оптимизиране на маршрутите, и методите за управление на рисковете, свързани с пътната безопасност, като повишаване на квалификацията на шофьорите, насърчаване на споделянето на потенциални пътни инциденти и обмяна на опит.

Махер Набулси, Мениджър Здраве, безопасност, сигурност и опазване на околната среда за проекта на Shell в Западната част на Черно море (Турция и България), сподели детайли за вътрешната система за контрол на пътуването на Shell IVMS (In Vehicle Monitoring System), която се вгражда в автомобила и следи поведението на шофьора посредством GPS, тахограф и компютър, и дава допълнителна сигурност за строг контрол върху пътната безопасност както на служителите на компанията, така и на шофьорите на подизпълнителите й, ангажирани с транспорт на хора и горива. Той представи и други успешни практики за контрол на скоростта като технологията за геозониране, която не само улеснява  спазването на законовите регулации и пътни ограничения на скоростта, но и отчита фактори като околна среда, обстановка на пътя и т н.

"В Shell на глобално ниво пътната безопасност се приема като един от аспектите на работа, свързан със сериозни рискове. Непрекъснато инвестираме в нови технологии и търсим различни начини да усъвършенстваме безкомпромисния контрол по време на шофиране и вярвам че с провеждането на форуми като този правим значима крачка в тази посока. Опитът ни показва, че с непрекъснатия диалог и съвместната работа между всички заинтересовани страни - бизнес, държавни институции и неправителствени организации се постигат забележителни резултати за подобряване поведението на шофиране" сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

В последваща панелна дискусия бяха обсъдени представените добри примери за подобряване на пътната безопасност, както и бариери и препоръки за успешното им прилагане в България. Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че форуми като този дават възможност за обмен на опит и успешни практики, които лесно могат да бъдат внедрени в дейността на всяка една държавна институция или компания, целяща да подобри безопасността по пътищата. По време на дискусията автомобилният състезател и създател на "Safety Driving Academy" Димитър Илиев сподели различни методи за управление на рисковете, свързани с шофирането с несъобразена скорост и отклоняване на вниманието по време на шофиране. Александър Миланов, управител на BMW Group България представи системи за пътна безопасност и контрол на скоростта при леките автомобили, корпоративната култура на компанията за подобряване на пътната безопасност на служители и клиенти. Красимир Василев, мениджър на Клачка България разкри допълнителна информация за обученията на шофьорите и системи за контрол на транспортните компании.

За Shell и пътната безопасност

В Shell на глобално ниво сухопътният транспорт се приема като един от аспектите на работа, свързан с най-сериозни рискове. Една от причините за това е фактът, че близо 1/3 от всички смъртни случаи в нефтената и газова индустрия по цял свят са свързани с автотранспортни дейности. Всеки ден, служители и подизпълнители на Shell изминават средно по 2,7 милиона километра на ден в повече от 70 страни, което включва както транспорта на горива до клиенти, така и доставка на оборудване и транспортиране на хора. Благодарение на активната работа с шофьорите на подизпълнителите на компанията, ангажирани с транспорт на горива, от 2008 г. насам в България няма регистриран пътен инцидент с тежки последствия, свързан с дейността на компанията. Така Shell България се присъединява към постигането на т.нар. цел "Нула" за елиминиране на инцидентите, свързани с дейността й в глобален мащаб. С оглед на своите ангажименти за икономическа, екологична и социална отговорност, Shell непрестанно разработва програми, с които обучава своите служители и подизпълнители да разпознават опасностите и да предвиждат грешките на другите участници в движението.

Още от Моторни спортове

Виж всички