Розберг с първа победа в Япония, Мерцедес шампиони във Ф1

Нико Розберг се пребори за първата си Гран При на Япония днес в надпреварата на "Сузука", след като стартира от полпозишън и задържа лидерството си до финала. Втори до него на подиума се качи Макс Верстапен, който се опази от Люис Хамилтън в последните обиколки и донесе още точки на Ред Бул.С двамата си пилоти на подиума Мерцедес най-после грабнаха титлата при конструкторите, а Розберг увеличи преднината си в класирането при пилотите. Двамата пилоти на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен останаха четвърти и пети пред Даниел Рикардо, Серхио Перес и Нико Хюлкенберг. Последните точки отидоха в Уилямс с Фелипе Маса и Валтери Ботас.Ето как се разви състезанието на "Сузука":

Люис Хамилтън прави ужасен старт и още преди първи завой е осми. За разлика от него, Розберг повежда уверено колоната, Верстапен е втори, а Перес и Рикардо са трети и четвърти. Фетел изпреварва бившия си съотборник в Ред Бул при 130R, а след това настига и Серхио.

Хамилтън се извинява по радиото на отбора си за лошото начало на състезанието: "Без стрес, Люис", отговарят му от питуола. В това време Бътън е последен с гумите хард и не може да изпревари пилота на Менър Паскал Веерлайн.

В шестата обиколка Кими Райконен атакува Нико Хюлкенберг при първи завой и му отнема шестото място. След това във врата на пилота на Форс Индия диша Хамилтън, но не за дълго - Люис го напада на същото място обиколка по-късно. Режисьорът показва и повторение на момента, в който Алонсо пробва да изпревари Фелипе Маса с Уилямс на отново при първи завой, но неуспешен.

Докато Розберг води с 4 секунди преднина, Райконен настига Рикардо, но допуска грешка при Degner и така позволява на Люис да се доближи опасно близо до него. В 10 обиколка битката е около четвъртата позиция между Перес, Рикардо, Райконен и Хамилтън, разделени на под 3 секунди. Верстапен се оплаква от гумите си, а първи в бокса влиза Алонсо. След това същото правят и Макс и Рикардо.

В 13-ата обиколка в бокса влиза и Нико Розберг, следван от Себастиан Фетел. Пилотът на Мерцедес получава гуми хард и излиза пред Верстапен. Двата червени болида също са с твърди гуми, както и Перес, който също минава през бокса. Обиколка по-късно влиза и Люис, но се връща седми, изпреварвайки Райконен и Перес. Така след първите боксове големият губещ е пилотът на Форс Индия, който остава зад Рикардо, Хамилтън и Райконен.

Люис започва да наваксва – изпреварва Рикардо при Spoon, а след това и Маса на правата. Ред е на Ботас, който също е минат без проблем. Фелипе е атакуван и от Кими успешно, докато в челото първите трима са на шест секунди помежду си. Рикардо изпреварва Ботас за петото място, а Перес – Маса за осмо. След това Райконен взима шестото на Ботас и тръгва по петите на Рикардо.

Верстапен се оплаква както от недозавиване, така и от презавиване, а Перес напада Ботас. Финландският пилот на Уилямс се защитава при последния шикан, но не успява да задържи Серхио зад себе си. В това време Розберг записва най-бърза обиколка и увеличава преднината си до 3.8 секунди пред Макс. В 21-вата обиколка на "Сузука" Хюлкенберг също атакува Валтери от външната страна и му взима осмата позиция: "Ще се видим по-късно", казва самодоволно Нико по радиото.

Макларън определено не са там, където искаха – Алонсо е затиснат от двамата пилоти на Торо Росо и се бори за 16-о място. По-напред в колоната Райконен вече е на DRS дистанция от Рикардо. В 26-ата обиколка Алонсо най-после прави успешно изпреварване при 130R и става 12-и.

Малко след това Кими отново влиза в бокса и излиза осми. Верстапен прави същото и се връща четвърти, а съотборникът му Даниел Рикардо докладва по радиото: "Не знам колко още ще издържат тези гуми", но ако влезе, Райконен ще го изпревари. Вместо пилота на Ред Бул, за гуми отива Розберг.

Себастиан Фетел се оплаква по радиото, че е изгубил секунда зад Паскал Веерлайн с Менър и обиколка по-късно Хамилтън започва да го настига. В 33-ата Рикардо най-после влиза в бокса, но има проблем с предна дясна, губи време и се връща шести. Същото упражнение прави и Люис, но без проблеми и излиза четвърти пред Райконен. Две обиколки по-късно в пита отива и Фетел, но за разлика от останалите, получава софт смесите на Пирели и излиза четвърти зад Хамилтън и пред Кими. Себастиан веднага се възползва от по-бързите гуми и настига Мерцедеса, но не може да се доближи достатъчно. "Той дръпва напред на правите!", оплаква се четирикратният световен шампион по радиото. "Състезанието не е свършило:, опитват се да го успокоят от Ферари.

Нико Розберг, който през тези 42 обиколки води колоната необезпокояван, сега получава предупреждение по радиото да внимава с гумите, защото излизат от работния прозорец – с други думи, да се забърза. Разликата между него и втория, Макс Верстапен, е 4.921 секунди. Хамилтън е трети на почти 6 секунди, следван от Фетел.

 

В 46-ата обиколка Хамилтън е в DRS обсега на Макс Верстапен. Мерцедес докладват по радиото на лидера какво се случва зад него: "Макс натиска, защото Люис го настига". Пет обиколки преди финала битката за второто място е сериозна. Назад спор има и за деветата – Ботас е само на 0.8 секунди от Маса.

Хамилтън просто не може да настигне Верстапен – младият пилот на Ред Бул е твърде бърз в последния шикан и на правата към пита. Във финалните две обиколки Розберг води удобно, Верстапен се защитава безгрешно. Дали? Макс прави маневра при спиране в желанието си да се опази от Люис и британецът веднага изкрещява това по радиото. Ето го и карирания флаг: Розберг, Верстапен, Хамилтън.

СТАТИСТИКА

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ГРАН ПРИ НА ЯПОНИЯ ОТ:

Петък (07 октомври)

04:00- 05:30 часа - Първа свободна тренировка

08:00 - 09:30 часа - Втора свободна тренировка

Събота (08 октомври)

06:00 - 07:00 часа - Трета свободна тренировка

09:00 - 10:00 часа - Квалификация

Неделя (09 октомври)

08:00 часа - Състезание

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти