Как Барса прехвърли ударението върху MSN

Барса смаза Селтик миналата седмица в Шампионската лига, като Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар вкараха шест от седемте гола. Това бе първият мач, в който атакуващото трио на „блаугранас” започна заедно на терена от над 100 дни, и бе показано нагледно защо те са толкова важни за отбора на Луис Енрике.

Всеки от трио MSN стигна до попадения и в събота срещу Леганес, увеличавайки общата си сметка до невероятните 270 гола в 318 срещи, след като Суарес се присъедини към Меси и Неймар на „Камп Ноу” през лятото на 2014 г. и дебютира чак през октомври след дългото си наказание за ухапването на Джорджо Киелини на Мондиала в Бразилия.

След мача със Селтик Андрес Иниеста каза: „Играем и работим така, че и тримата да са щастливи и да имат положения. Можем само да се надяваме да продължават да вкарват в същия ритъм.”

Тези думи обобщават промяната, която преживя Барселона под ръководството на Луис Енрике след времената на Джосеп Гуардиола. Докато последният бе начело, всичко се свеждаше до колектива. Днес тактиката е основана на докарването на топката до трио MSN и молитви те да не разочароват. Не казваме кое е по-доброто или по-лошото, а просто, че днес виждаме различна Барса.

Тимът играе далеч по-директен футбол при Луис Енрике отколкото при Пеп. Миналия сезон в Ла Лига отборът направи с 2700 подавания по-малко в сравнение с последния на Гуардиола. Това е спад с 10%. Бяха направени също така 271 дълги паса повече и по-малко пасове във финалната третина на терена от тогава. При все че цифрите по отношение на владението на топката и точността на подаванията си остават високи, има очевидна промяна: откъсване от подхода с почти пълен контрол над топката към по-директна игра.

Барса си остана успешна и с новия подход – спечели Ла Лига, Купата на краля и световната клубна купа миналия сезон, но по-късно през този може и да се озове пред проблем. Ще предложи ли решения останалата част от тима, ако головете на аржентинеца, уругуаеца и бразилеца секнат?

Тези тримата вкараха 79% от попаденията на „блаугранас” миналия сезон в Примера. Това е голяма промяна в сравнение с последния сезон на Гуардиола, когато водещите му трима голмайстори записаха едва 43% от общия брой голове.

Падна и бройката от различни реализатори на Барса в ШЛ и първенството, сравнено с етапа на Пеп. През 2011/12 отборът имаше 16 различни голмайстори в Ла Лига и 11 различни в ШЛ. Миналия сезон бяха 11 различни в Ла Лига и 7 различни в ШЛ.

С други думи, тогава играчите по целия терен даваха своя дан с попадения, помагайки на тима си да победи. Сега Барса зависи от тримата напред. До момента Меси, Суарес и Неймар свършиха доста добра работа, ала ще е интересно да се види как ще се справи отборът като цяло, когато се изправи пред трудни предизвикателства по-късно през сезона. Нападателното трио не може винаги да върши всичко само.

НОВАТА СИСТЕМА

Срещу Леганес бе използвана система 1-3-4-3. Луис Енрике се бе спирал на нея няколко пъти преди, но този път употребата ѝ бе доказателство, че формациите са просто цифри.

Например използваното от Пеп Гуардиола 18 пъти в първия му сезон 1-3-4-3, предпочитано и от Йохан Крайф, бе изградено с цел да създаде преимущество в средата на терена. Стореното от Луис Енрике в събота бе напълно противоположното: той по-скоро раздели отбора си на две части, като остави двама халфове и трима бранители да се грижат за защитната част и освободи останалите петима да атакуват.

Това бе начин да се закара топката възможно най-бързо до трио MSN, защото треньорът предусещаше, че Леганес ще пресира високо. Ако Барселона съумееше да преодолее този пресинг, нападателното трио би се озовало в ситуация трима-на-трима. И, макар че отне известно време да се уцели ваксата, в крайна сметка се получи.

Суарес прекара на пейката последните 35 минути, а при едва пет изиграни мача това е изключително, защото миналия сезон игра всеки път от 1-вата до последната минута, когато бе пускан титуляр. Очевидно ще има ротации и вече видяхме уругуаеца и Меси да започват като резерви при поражението от Алавес. Трио MSN този път няма да играе всяка възможна минута.

Гийем Балаге, „Скай Спортс”

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти