Състезанието на "Муджело" ще бъде много повече от обикновен кръг на MotoGP

Всяка година състезанието на италианската писта "Муджело" се превръща в празник на скоростта, любовта на феновете и мотоциклетизма. Със стъпването на Валентино Роси на трасето публиката полудява от еуфория, че вижда своя идол, шампион и отдаден спортист - темпераментният италианец, който с годините събра огромна маса от верни фенове и който доказва с всяка изминала година какво място в живота му заемат неговият мотоциклет и задачата му да излезе в неделя за победа.

Тази седмица шестият кръг от MotoGP на "Муджело" ще бъде дори повече от този въпросен празник. Всички пилоти ще стартират в желанието си да финишират първи и да посветят победата на вечно усмихнатото Хлапе от Кентъки Ники Хейдън, който загина при абсурден инцидент с велосипед само на 35 години. 25-те точки, които ще прибави към актива си победителят, ще бъдат най-малкото, от което ще почувства удовлетворение в неделя. Етиката, страстта и отдадеността на Хейдън, които го превърнаха в световен шампион и в обичан състезател от милиони, ще бъдат уважени подобаващо.

Героят на "Муджело" Валентино Роси ще пристигне след силно начало на сезона, временно лидерство, на което бе сложено край с катастрофата на "Льо Ман". Дни по-късно последва още един неприятен инидент за Доктора, вследствие на който той бе настанен в болница за едно денонощие. Той се размина без фрактури и ако всичко върви по план ще започне състезателния уикенд като трети в генералното класиране до момента.

Неговият значително по-млад съотборник Маверик Винялес е лидер с аванс от 17 точки и именно той ще бъде човекът, който ще направи всичко по силите си, за да откаже Роси от победата. Освен с тренировки обаче той трябва да се подготви и за емоцията на "Муджело", която всяка година помага поне малко на Доктора. Втори в класирането е Дани Педроса с Honda, който започна сезона плахо, но впоследствие се качи на върха на мечтания подиум на "Херес", наваксвайки 12 позиции, а на "Льо Ман" остана трети.

Неговият съотборник и световен шампион за изминалия сезон Марк Маркес не може да се похвали с такива успехи след двете си катастрофи от едва пет кръга и само една победа.

Публиката на "Муджело" е една по рода си, претендентите за победа все повече (след пет кръга шампионатът има трима различни победители и осем пилоти, стъпвали на подиума), а споменът за Ники Хейдън и уважението, което ще му окаже победителят - повече от стимул за всеки пилот.

В допълнение към това по време на целия уикенд ще бъдат показани четири от мотоциклетите на Хейдън в световния мотоциклетизъм през последните години - Honda от 2006 година, с която стана световен шампион, Ducati, с който бе в продължение на пет години, Aspar Honda от последните му два сезона в MotoGP и мотоциклетът от Световния супербайк шампионат, с който Хейдън се състезава от началото на сезона.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти