Honda открива ново развойно звено с фокус върху изкуствения интелект

Днес Honda R&D Co., Ltd., развойно-дизайнерското подразделение на Honda Motor Co., Ltd., обяви, че ще открие ново операционно звено, наречено “R&D Center X”. То ще отговаря конкретно за все по-значимите за Honda области като роботиката, мобилни и енергийни системи и др. Официалното установяване на R&D Center X ще се случи през април тази година.

Още от самото си основаване Honda се стреми да подобрява мобилността и всекидневието на човечеството чрез пълна гама от продукти като мотоциклети, автомобили, плавателни съдове, самолети и градинска техника.

Новосъздаденото подразеделение ще се фокусира върху автономните машини без оператор и мобилни системи, които ще бъдат обединени като звено „роботика“. Концепцията за нея логично включва и енергийното управление, така необходимо за захранването на роботите и мобилните системи. R&D Center X ще проучва и технологии в областта на изкуствения интелект и неговото взаимодействие с човешкия фактор. Способността му за съвместна работа с хората се състои от три основни фази – 1) да разбира и да реагира на човешките емоции, 2) да помага на хората и да израства заедно с тях, 3) да разширява потенциала им, който все пак ще продължава да играе водеща роля.

Honda ще създаде съвкупност от различни системи и продукти с изкуствен интелект, който работи съвместно с човешкия.

От тази гледна точка марката ще започне стратегическо сътрудничество с външни партньори. Водеща роля за новото развойно звено ще има откритата миналата година в Токио лаборатория по иновациите на Honda - HIL-TK. Тя работи не само за „изкуствения интелект, допълван от човешкия“, и за „дигиталните технологии, които правят автомобилите още по-умни“, но и в други вълнуващи области, като автоматизираното управление и свързаните технологии.

R&D Center X ще привлече двамата световноизвестни съветници - д-р Едуард А. Файгенбаум, почетен професор на компютърните науки в Станфордския университет, и Казухико Тойама, управляващ партньор на Industrial Growth Platform, Inc. (IGPI).

За да подобрява живота на хората, Honda ще продължи да създава все повече иновации.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти