Ожие спечели рали Монте Карло при дебюта си с Ford Fiesta

Себастиен Ожие спечели легендарното рали Монте Карло при дебюта си с новия Ford Fiesta. Това е 37-а победа за Ожие и четвърта поредна в Монте Карло, с което става най-успешният WRC пилот с гумите на Michelin.

Той бе на втора позиция до съботния ден, когато лека катастрофа нанесе сериозна повреда в задното окачване на Hyundai i20 на фаворита за победа Тиери Нювил и той изостана с повече от половин час. Надеждите на съотборника на Ожие От Танак за второ място, а дори и за победа на рали Монте Карло умряха след като в неделя сутрин се повреди двигателят на неговия Ford Fiesta и той се забави със стартирането на първия от последните етапи. Естонецът, който изоставаше с 48 секунди спрямо Ожие вчера, трябваше сам да оправи повредата на автомобила си и се забави с пет минути, към които му бе наложено и наказание от 50 секунди за това, че все още не е стартирал.

Така конкуренцията на Ожие постепенно изчезваше и в крайна сметка французинът взе победата с преднина от 2:15 минути спряво Яри-Мати Латвала, който също се възползва от драмите на двамата пилоти и се качи на подиума с Toyota, които се завръщат в Световния рали шампионат след 17-годишно отсъствие. Танак все пак успя да се добере до подиум и финишира трети, на 39 секунди преди Дани Сордо с Hyundai, който остана четвърти, а пети бе Крейг Брийн със Citroen.

Предпоследният етап от състезанието бе отменен от съображения за сигурност, тъй като имаше прекалено много зрители в забранени участъци от трасето, а организаторите искаха да избегнат потенциален инцидент след трагичната смърт на зрител, който стоеше във външната част на един от завоите и почина след удар в първия ден от рали Монте Карло.

Нювил беше най-бърз в последния специален етап, който бе съпроводен със снеговалежи, и според новите правила взе 5 точки за времето си, а Стефан Лефевр със Citroen, Юхо Ханинен с Toyota, Елфин Еванс с Ford и Дани Сордо с още един Hyundai i20 взеха от 4 до 1 точки.

Андреас Микелсен, който не намери състезателно място сред топ отборите след напускането на Volkswagen, спечели състезанието със Skoda Fabia във WRC2 пред съотборника си Ян Копецки.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти