Петерханзел: Дакар 2017 бе отворена битка без никакви отборни заповеди

Казват, че числото 13 носи лош късмет, но Стефан Петерханзел едва ли ще се съгласи с тази теория, след като подобри собствения си рекорд и записа ново постижение на рали Дакар с нова и общо 13-та победа (шест на две гуми и седем на четири). Стефан Петерханзел и Жан-Пол Котре направиха почти перфектно каране и отчетоха своя седми общ успех, което доведе до регистрирането на нов рекорд за Котре при навигаторите.

 

"Това е превъзходна победа за Peugeot и съм радостен, че имам такъв изключителен автомобил. Също така съм доволен, че Брюно Фамен не издаде каквито и да било отборни заповеди. Беше отворена битка през цялото време до финала. Изправихме се пред силна конкуренция, не само от страна на нашите съотборници, тримата други силни пилоти в екипа, но също така и от такива на другите отбори. Не след дълго обаче се оформиха и първоначалните претенденти за победата, като първо бяха четирима, след което двама пилоти. Дуелът ми със Себастиан беше напрегнат и също така доста стресиращ. В същото време изпитахме и невероятно удоволствие и радост от карането. Беше трудно през цялото време, защото Себастиан е доказан шампион и екстремно бърз. Той има много опит с това да води колоната и поради това за нас никога не беше лесно, както може да се види от малката разлика, която ни раздели на финала", заяви Петерханзел.

 

Тридесет години след първия си успех на рали Дакар през 1987 година, Peugeot направи нова демонстрация на уменията си с убедителен финал на първа, втора и трета позиция в тазгодишното събитие в Южна Америка. Петерханзел/Котре, най-успешният екип в историята на състезанието, издигна френското знаме високо и гордо. Той преодоля предизвикателствата на тазгодишния маршрут, включително каране на висока надморска височина, трудна навигация и ужасяващо време, управлявайки Peugeot 3008 DKR. Дакар 2017 се оказа драматично и оспорвано състезание, с множество промени на лидерството и изключително малки разлики във времената от началото до финала.

Снимки: Rally Dakar

Още от Моторни спортове

Виж всички