Хамилтън е новият лидер във Формула 1 след победа на "Монца"

Люис Хамилтън стартира от полпозишън и 53 обиколки по-късно спечели състезанието за Грна При на Италия. Пилотът на Мерцедес поведе още в първите метри от надпреварата на "Монца" и не позволи да бъде изпреварен до финала. Втори финишира съотборникът му Валтери Ботас, който за разлика от Хамилтън, трябваше да си извоюва мястото на подиума с доста битки в колоната. Така тимът на Сребърните стрели записа двойна победа, а Люис си върна първото място в класирането при пилотите.

За радост на тифозите на подиума се качи и един пилот на Ферари – Себастиан Фетел завърши трети и успя да види най-червената публика, дошла специално да подкрепи отбора в домашното състезание на Скудерия.

Даниел Рикардо с Ред Бул направи страхотно състезание, но не можа да се пребори за третата позиция и остана четвърти. Ето как се разви всичко:

 

Очаквано, Люис Хамилтън прави страхотен старт и не позволява на новодишлите в челото да му отнемат лидерството. Ланс Строл губи втората позиция от Естебан Окон, а по-назад Кими Райконен изпреварва Валтери Ботас от външната страна при Curva Grande. В тази първа обиколка Верстапен, който стартира от 13-о място заради наказание, вече е осми. До контакт обаче стигат Фелипе Маса и Серхио Перес.

Във втората обиколка Ботас иска да си върне изгубената позиция и атакува Райконен на правата. Разбира се, маневрата е успешна за пилота на Мерцедес. След това Валтери влиза във въздушния поток на Строл и става трети. Фетел също напада съотборника си и му отнема петото място.

Катастрофа между Маса и Верстапен, докато двамата спорят за позиция при първия шикан. Макс веднага докладва за щети, а напред Ботас изпреварва и Окон и става втори. Верстапен влиза в бокса, куцайки. Доста бавен стоп за пилота на Ред Бул заради смяна предното крило и преминава към гуми суперсофт. Инцидентът ще бъде разгледан от стюардите.

 

Фетел върви уверено по пътя на Ботас – атакува и успява да изпревари Строл при Ascari, ставайки четвърти. В това време Хамилтън, който води спокойно колоната, записва най-бърза обиколка, а преднината му е от комфортните 3.6 секунди. Фетел вече диша във врата на Окон за третото място, а назад Райконен изпуска момента за спиране при първи завой и трябва да мине през зоната за сигурност. Връща се зад Строл и поне няма да получи наказание.

В осмата обиколка Фетел най-после влиза във въздушния поток на Окон на правата и го изпреварва. Така подреждането в челото отново е с обичайните – Хамилтън, Ботас и Фетел. Назад Рикардо е девети, след като стартира 16-и, а съотборникът му е последен заради проблемите. В този момент стюардите потвърждават, че няма да накажат нито него, нито Маса за случилото се.

Райконен влиза от шесто място за гуми софт, но и неговият бокс не е от най-бързите. След него идва и Окон от пета позиция, връща се десети пред Кими. Рикардо минава Перес и става шести, а накрая в бокса влиза и Строл. Отборът обаче не успява да го върне пред Райконен.

В 19-ата обиколка Хамилтън започва да настига Ромен Грожан, който е последен, а Ботас е на четири секунди от лидера. Назад Ред Бул окуражават Рикардо да атакува Фелипе Маса, който след малко влиза в бокса от пета позиция и излиза 10-и с гуми софт. Така австралиецът лесно става четвърти и набелязва следващата си жертва. Съотборникът му, който е много назад, определено изпитва трудности. Отборът го пита не може ли по-бързо да се изтегли напред и отговорът на Макс: "Не мисля".

В 26-ата с DRS Райконен напада Окон и го изпреварва от външната страна, за да стане шести. Французинът се отбранява, но позицията просто е за Кими. Другият пилот на Ферари пък се оплаква от гумите.

Верстапен влиза за втория си бокс, получава нов комплект суперсофт и излиза 17-и. Напред в колоната битката е между Ланс Строл и Естебан Окон. Строл е с активиран DRS, но първият му опит не е успешен. След малко Фетел влиза от третото място в бокса, Ферари му дават софт гуми и го връщат четвърти, малко зад Рикардо и пред Перес. В същата обиколка в бокса влиза и лидерът Хамилтън. Добър стоп за пилота на Мерцедес, който се връща на втора позиция зад Ботас, който също трябва да мине за нови гуми скоро.

 

В 33-ата обиколка до пита отива и Перес за гуми софт и излиза девети зад Маса, Строл и Окон. Обиколка по-късно същото упражнение прави и временният лидер Ботас. Бързо спиране за финландеца, който се връща зад съотборника си.

Фетел пропуска първия шикан, а съотборникът му Райконен е под напрежение от Рикардо, който е твърдо решен да му отнеме позицията. В това време Хамилтън записва нова най-бърза обиколка. Рикардо е опасно близо до Кими и просто не му дава шанс да се защити. Даниел вече е четвърти и следващата му мишена е Фетел.

Хамилтън докладва на Мерцедес, че е усетил лека липса на мощност в последната обиколка, докато Рикардо записва нова най-бърза в състезанието. Пилотът на Ред Бул вече е на 10 секунди от Фетел, но ще успее ли да се пребори за подиума, предстои да видим.

След малко става ясно, че Хамилтън вече очевидно е добре, защото стабилизира преднината си пред Ботас. Назад Верстапен изпреварва Квят, но все още е извън зоната на точките на 11-а позиция. Рикардо настига Фетел, но твърде бавно – разликата помежду им е 6.8 секунди, а до финала остават шест обиколки. След малко Верстапен успява да се пребори за 10-ото място, изпреварвайки недоволстващия Магнусен, а Рикардо е на 6.2 секунди от Себастиан.

В последните минути от състезанието Хамилтън отново записва най-добро време, но Рикардо веднага го подобрява. Пилотът на Ред Бул вече е на 4.6 секунди от Фетел, но като че ли първо ще види финиша, а не атака срещу Себастиан.

 

Хамилтън вече прави последна обиколка и е на много малко от това да стане новият лидер в класирането при пилотите. И го прави! Ботас е втори и така Мерцедес отново записват двойна победа. Фетел побеждава Рикардо и финишира 4 секунди пред него, заемайки третото място. Райконен е пети, а Естебан Окон шести, но битката за последните места в зоната на точките не е свършила. Строл успява да задържи Маса зад себе си, а след двамата пилоти на Уилямс е Перес на девета позиция. Последният в топ 10 е Макс Верстапен с Ред Бул.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ГРАН ПРИ НА ИТАЛИЯ ОТ:

Петък (01 септември)

11:00- 12:30 часа - Първа свободна тренировка

15:00 - 16:30 часа - Втора свободна тренировка

Събота (02 септември)

12:00 - 13:00 часа - Трета свободна тренировка

15:00 - 16:00 часа - Квалификация

Неделя (03 септември)

15:00 часа - Състезание

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти