Бранимир Грозданов: За мен няма невъзможни неща

Волейболистът Бранимир Грозданов често попада в сметките на националния селекционер Пламен Константинов. Това лято също е част от състава на представителния ни тим, но тренира с Б селекцията. Посрещачът прие с усмивка да отговори на въпросите на BGvolleyball.com и разкри има ли караници в отбора, съжалява ли, че избра да играе във Франция и какви са шансовете на националния отбор в Лигата на нациите.

Каква е оценката ви за сезона във Франция?

Сезонът беше свързан с много опит. Отидох с едни очаквания, а френската лига се оказа на доста по-добро ниво от очакванията ми. Изненадах се приятно. Не съжалявам за избора си. В началото бях малко разколебан. Имах и други предложения от Турция и Полша, но за отборите там не беше сигурно дали ще попадна  титулярния състав. Дойде предложението от Сет, допитах се до треньори в националния отбор и до хора, които са играли във Франция. Казаха ми да отида да видя за какво става въпрос.

От какво останахте най-доволен?

От това, че всяка седмица имахме равностойни противници. Играехме срещу силни отбори псотоянно. 

А за какво съжалявате?

За това, че накрая на плейофната фаза получих контузия в коляното и не успях да доиграя сезона, защото кракът не ми позволи.

 

Какво е състоянието ви в момента?

Сега съм по-добре. Получи се от преумора. Диагонозата ми е разтежение на пателарното сухожилие. Не е кой знае какво, но те изважда от игра. 

Какво научихте във френското първенство?

Израснах спортно-технически. Това е нормално. Отиваме в чужбина, играем и всеки се надява да израсне. Мисля, че и ментално израснах. Има още какво да се надгражда.

Чувствате ли се на мястото си в Б националния отбор?

Не мисля, че това е моето място и не мисля, че има момче, което да каже, че това е мястото му. Винаги съм бил максималист. Явно в момента Пламен Константинов разчита повече на другите момчета. Правя всичко възможно, тренирам всеки ден усърдно, за да вляза по-бързо във форма. Не, че това е причината да не съм в първия отбор. 

 

На вашата позиция конкуренцията вече е доста сериозна...

Да, но това е хубаво за мен. Конкуренцията винаги ме стимулира. 

Смятате ли, че ще се преборите за място в първия отбор?

За мен няма невъзможни неща. Ако ми се даде шанс, ще се опитам да си го взема. 

Какво е настроението във втория отбор? 

Във втория отбор сме по-млади играчи и при нас има този българския манталитет - всеки да каже нещо на другия на игрището. 

Забелязах, че се карате на няколко пъти...

Да, това малко ни пречи на игрището.

Но пък за сметка на това всички горите на терена...

Да, това е хубавото. Няма проблем да се стига до караници, но с мисълта, че другият иска да те научи на нещо. 

 

Хубаво ли е, че в този отбор няма толкова изявени имена?

Някои се успокояват от това и се чувстват в свои води заради това, че няма кой да им се скара. Зависи от човека. За мен е по-добре, когато около себе си имаш опитни играчи, които могат да ти помогнат в дадена ситуация и да ти покажат правилния път.

Утре първият отбор стартира участието си в Лигата на нациите. Как ви се струва тази интересна сплав между млади и опитни състезатели? Какво може да постигне този отбор?

Нещата ще се получат, но трябва време. Играем с нови диагонали, а диагоналът е половината от отбора. Повече топки се отиграват от него. Момчетата ще искат да покажат най-доброто, на което са способни и се надявам да се получи. 

Колко тежки са съперниците ни в първия турнир - Китай, Аржентина и САЩ?

Съперниците са преодолими, но вече няма слаби отбори. Не можем да си позволим да кажем, че някои от мачовете ще е лек. Всеки отбор си има своята сила вече. Със сигурност няма да е лесно. 

Колко ще липсват контузените играчи на отбора?

Това е голяма загуба. Цветан Соколов всяка година доказва, че е диагонал на топ ниво. 

 

Загубата на Цецо Соколов за турнирите по-шокираща ли е от тази на центровете Теодор Тодоров и Николай Николов?

Да, защото в последните години Цецо е незаменим. След като Владимир Николов спря с волейбола, трудно се намира заместник на Цецо. Докато в центъра има млади момчета. Няма да са на същото ниво, все пак Ники Николов е център от световно ниво и не е толкова лесно да се замени.

С колко победи може да се прибере отбора от Китай?

С три!

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти