Спартак (М) остави Занев и Амкар в зоната на здрача (видео)

Шампионът Спартак (Москва) победи с 2:0 като гост Амкар и излезе на второ място в руското първенство и постави под още по-голямо напрежение преследвачите си ЦСКА (Москва) и Зенит, които излизат един срещу друг в дербито на 28-ия кръг. Салваторе Бокети откри резултата в 9-ата минута, а в 80-ата резервата Софиан Хани сложи точка на спора. Домакините от Перм имаха своите шансове да изравнят преди почивката, а след нея не застрашиха сериозно вратата на Спартак.Петър Занев игра цял мач за Амкар и направи няколко добри включвания в атака. Преди началото на мача феновете на "червено-черните" приветстваха клубната легенда Георги Пеев, който бе дошъл да подкрепи бившите си съотборници. Поражението остави тима на Вадим Евсеев на 13-о място с 31 точки.Последните седмици донесоха големи разочарования на Спартак, който допусна загуби от Урал и Ахмат в първенството, а освен това се провали срещу Тосно на полуфиналите за Купата на Русия. Това накара старши треньора Масимо Карера да вземе мерки и голяма част от обичайните титуляри седнаха на пейката. В стартовия състав се появи младият Артьом Тимофеев, шанс получи и Лоренсо Мелгарехо, а в центъра на защитата си партнираха Бокети, Иля Кутепов и Никола Максимович.В битката за оцеляване Амкар разчита основно на домакинските си мачове и Вадим Евсеев се надяваше тимът му да вземе поне точка срещу шампиона. Занев беше един от тримата централни бранители, заедно с Михаил Сиваков и Дмитрий Белоруков, а атаката се водеше от Дарко Бодул.Георги Пеев символично изпълни началния удар, а домакините бързо стигнаха до добра възможност да обстрелват вратата на бившия си страж Александър Селихов. "Червено-черните" получиха фаул около границата на наказатлното поле, но Занев прати топката над вратата.

Спартак пък поведе при първата опасна ситуация пред вратата на Артур Нигматулин. Фернандо центрира от корнер, а забравеният на далечната греда Бокети се оказа най-съобразителен и с глава даде аванс на московчани. Останаха обаче съмнения за нарушение на Бокети срещу защитник в червено-черно.

Попадението даде самочувствие на гостите и малко по-късно Мелгарехо проби до аутлинията, но нямаше кой да засече подаването му. Амкар можеше да изравни в 22-ата минута, но Павел Комолов от чиста позиция шутира високо в аут.

В края на полувремето Александър Рязанцев стреля на сантиметри от гредата, а нападателят на Спартак Зе Луиш се контузи и трябваше да бъде заменен от Софиан Хани.

На почивката Карера направи и още една смяна - Марио Пашалич замени Максимович и Спартак заигра с четирима в защита. Занев беше в основата на много добра атака на Амкар в началото на втората част, но защитниците на гостите изчистиха. Спартак отговори със самостоятелен рейд на звездата си Куинси Промес, но нямаше кой да засече топката след паса на холандския национал.

С напредване на времето спартаковци започнаха да действат доста по-предпазливо, а Амкар се изнесе в предни позиции в търсене на изравнителен гол. Домакините вложиха много старание, но нямаха ясна идея как да преодолеят защитата на шампионите.

Интригата приключи в 80-ата минута след груба грешка на вратаря на Амкар Нигматулин. Той се размина с елементарна топка и стоящият наблизо Хани спокойно я насочи в мрежата. Нигматулин претендираше, че е бил фаулиран от Промес, но повторенията ясно показаха, че нарушение няма.

В следващите минути Пашалич пропусна да вкара трети гол за Спартак, а Амкар се примири с поражението.

Тимът на Занев има все още има шанс да избегне баражите за оставане в Премиер лигата, но ще трябва да спечели оставащите си два мача - гостуване на Урал и домакинство на Ахмат. 

Спартак ще завърши сезона с двубои срещу Ростов и Динамо (Москва) на "Откритие Арена". При две победи и благоприятно развитие на останалите мачове, "червено-белите" могат да дублират титлата си, но по-реалната цел е запазване на второто място. 

МИНУТА ПО МИНУТА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА КЛАСИРАНЕ ГОЛМАЙСТОРИ ПРОГРАМА ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА АМКАР ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА СПАРТАК

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти