Собственикът на Лийдс иска да създава нова Висша лига, парите не му стигали

Собственикът на Лийдс Юнайтед Андрей Радрицани предложи да се създаде ново второ ниво на футбола в Англия, за да се увеличат финансовите постъпления в клубовете извън Висшата лига.

Радрицани заяви по време на конференция в Лондон, че сегашният механизъм за разпределение на приходите от ТВ-права за Чемпиъншип, актуалното второ ниво в Англия, не осигурява достатъчно пари за отборите, които се борят и влизат във Висшата лига, за да се задържат там.

"Това наистина не е устойчив механизъм, за да се остане стабилно във Висшата лига. Малкото пари, които се генерират от ТВ-права са такива, защото се разпределят между 72 клуба. И може би този начин на организиране трябва да се преразгледа, заяви собственикът на Лийдс Юнайтед на конференцията Leaders Sport Business.

Помислете за нещо ново, друг начин, дори и до създаването на Премиър-лига 2 или нещо подобно, което да подпомага клубовете, които не са влезли в елита, добави италианският бИзнесмен.

През 2017-а година Английската футболна Лига, която реално управлява Лига Чемпиъншип, подписа договор на местно ниво за ТВ-права на стойност 600 милиона паунда, които се разпределят между всичките 72-а клуба в трите дивизии след Висшата- Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2.

Радрицани заяви, че все още е амбициран да влезе във Висшата лига с отбора на Лийдс. Той добави, че е получил предложения от потенциални инвеститори, но за момента смята, че може да увеличи собствените приходи на клуба и в бъдеще. "Бях търсен от много страни в последните няколко месеца. Виждам, че вече стойността на клуба е двойно по-висока от това, което инвестирах, завърши италианецът.

Още от Футбол свят

Виж всички