Министър Красен Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

“Надявам се на пълната подкрепа на публиката по време на световното. Да се играе пред родна публика е малко стресиращо, но и помага. На първо място ви пожелавам да нямате контузии, успехите ще дойдат. Защото знам как се работи в художествената гимнастика. С много труд, себераздаване и лишения. Но вие сте доказали, че може да се справите отлично с всяка една ситуация. Федерацията ви е за пример на останалите за това как с труд се постига много. Желая ви успех на световното първенство, на вас, на вашите треньорки и ръководители и вярвам в успеха ви“, заяви министърът на спорта Красен Кралев на откриването на изложбата „Златните момичета на България“ пред Народния театър.В нея са показани уникални фотоси на националките ни, на които в началото на септември предстои световно първенство в София. След това те ще бъдат превърнати в календар от един от спонсорите на федерацията Fibank, който ще бъде продаван с благотворителна цел за подпомагане на красивия спорт.“Благодаря на министър Кралев за подкрепата през последните години. Смятам, че с нея ние показахме, че може да се борим с най-добрите. Световното първенство ще бъде уникално събитие“, каза председателят на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева-Сиракова. На събитието са поканени всички 70 световни шампионки в този спорт, които ще пристигнат от цял свят. Всяка една ще получи специален възпоменателен медал.

“Предстои един наистина труден и интересен за българския спорт месец – септември. С три световни първенства, в четири български града“, допълни още министър Кралев. България е домакин на първенствата на планетата по волейбол, художествена гимнастика и гребане. Състезания ще има в София, Варна, Русе и Пловдив.

“Трудно може едно първенство да излезе печелившо икономически. Главната ни цел е да може българският зрител да види отблизо любимците си. И ако може да запалим повече деца да спортуват. Имам лични наблюдения във волейбола, когато след европейското, на което бяхме домакини заедно с Италия отново, стотици деца тръгнаха да играят волейбол. Владо Николов не смогваше да записва желаещите. Сега се надявам да се получи същото“, допълни министър Кралев.

“В художествената гимнастика е много трудно да пробиеш, защото говорим за един елит от максимум 10 момичета. Които трябва да бъдат избрани от стотици. Заради това отбелязах колко труд е необходим в този спорт. И колко лишения“, допълни още той.

“През последните години Пловдив се утвърди като един световен център в гребните спортове. Знам, че в момента нямаме тази успехи, които имахме преди, но не трябва да се отказваме. Дано децата се запалят и по този спорт, като видят бившите шампиони и състезатели край канала“, каза още Кралев.

Министърът очерта и спортовете, в които очакваме медали от олимпийските игри в Токио – борба, бокс, художествена гимнастика, вдигане на тежести и лека атлетика. „Но не трябва да отписваме никого. Защото точно на олимпиадите са най-големите изненади“, каза той.

“Най-важното при всичките е, че имаме много млади състезатели, които в момента пробиват и ще са в елита точно за олимпиадата“, отбеляза Кралев. „Това ми дава оптимизъм за представянето ни в Токио“, допълни той. През седмицата той бе и при националките по борба във Варна.

“Момичетата се готвят доста сериозно и са в страхотна форма. Вярно е, че в момента при мъжете нямаме такива успехи, както в женската борба. Не виждам реформа при тях. Не може да разчитаме само на натурализирани състезатели. Трябва да се положат още по-големи усилия от страна на федерацията. Щангите бяха в изключително трудна ситуация. Но видяхте, че там не спряха да работят. И спечелиха медали при юношите и девойките. На младежката олимпиада също очакваме отличия от тях“, каза още министърът.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти