Манджукич обяви края на кариерата си в националния отбор на Хърватия

Нападателят на Ювентус Марио Манджукич обяви своето отказване от националния тим на Хърватия, след като спечели сребърен медал с отбора на Мондиала в Русия. За своята родина 32-годишният играч има 89 мача, в които отбеляза 33 гола, с което се превърна във вторият най-добър голмайстор в историята на “шахматистите”. С тях той участва на две европейски и на две световни първенства, всички в периода 2012-2018 г. От сайта на Хърватската футболна федерация публикуваха неговото съобщение по този повод:Скъпи фенове,Винаги съм предпочитал да говоря на терена, отколкото извън него.Следователно, по-трудно е да кажа тези думи от това да спечеля единоборство или да спринтирам в 120-ата минута. По-трудно е, тъй като осъзнавам каква наслада ми носят международните мачове и победи. По-трудно е, защото знам, че няма нищо по-емоционално от слушането на националния химн преди началото на мача. По-трудно е, тъй като разбирам каква чест е да нося екипа на Хърватия и да представям родината си. По-трудно е, защото това е крайното решение и няма връщане назад.Въпреки това, осъзнавам, че сега е моментът да го кажа:Отказвам се от националния тим на Хърватия.

Croatia's second best goalscorer in history, @MarioMandzukic9, decided to retire from international football with an emotional public address to the fans.https://t.co/w4Du8Lx0gK#BeProud #Croatia #Family #Vatreni pic.twitter.com/9lIxvf8GIh

— HNS | CFF (@HNS_CFF) August 14, 2018 Сребърният медал от Световното първенство ми даде нова енергия, но и направи това невероятно трудно решение малко по-лесно. Осъществихме мечтите си, постигнахме исторически успех и преживяхме впечатляваща фенска подкрепа. Този месец, включително посрещането в Загреб, Славонски Брод (родното му място - б.р.) и цяла Хърватия, ще си остане най-важният спомен в цялата ми кариера. Това беше най-красивото пътуване с националния тим и любимото ми завръщане в родината. Аз съм повече от щастлив и изключително горд от сребърния медал, който беше изкован с години чрез болка, усилия, работа, разочарования и трудни моменти. Няма идеален момент да се откажем. Ако беше възможно, всички бихме играли за Хърватия до смъртта ни, тъй като няма по-гордо чувство, но чувствам, че за мен времето настъпи сега. Дадох най-доброто от себе си за Хърватия и допринесох за най-големия успех в хърватския футбол.

Преди 14 години, в юношеските гарнитури, аз носих тази свещена тениска за пръв път. Оттогава срещнах, играх и работех с много отлични играчи, мениджъри, треньори и други хора от националния тим. Всички имахме една и съща цел - да дадем всичко за успеха на Хърватия. Благодаря на всички тях, тъй като всички те оставиха своя отпечатък върху кариерата ми. По време на този път семейството ми и приятелите ми бяха с мен и аз им благодаря за цялата им подкрепа.

Накрая, искам да благодаря на феновете. Никой не е перфектен. Изпускал съм положения, губил съм топката и съм грешал пасове. Въпреки това, винаги съм давал най-доброто от себе си и съм оставял сърцето си на терена. Благодаря ви, че оценявахте това и че подкрепяхте мен и Хърватия.

От днес моето място е сред вас - сред най-лоялните хърватски фенове.

Още от Футбол свят

Виж всички