Андрей Гридин стартира в петък уникално предизвикателство

Утре, на 10 август, точно в 6.00 часа от Бонсови поляни в полите на Люлин ще бъден стартът на едно уникално изпитание на човешките възможности. Известният бегач и скиор Андрей Гридин ще бъде първият, който ще тества 212-километров маршрут, преминаващ покрай 25 манастира, разположени в полите на планините около българската столица.

Това ще бъде и първата цялостна обиколка на Софийското поле по новоустановеното трасе на вело- и бегови пробег "Софийски манастири".

Ултрамаратонът бе учреден преди три години от Сдружение "Маратон" със съдействието на Фондация "София - Европейска столица на спорта" и Столична община. Съорганизаторите постепенно приобщаваха по трасето нови и нови манастири, като първата година състезанието бе в един етап, миналата есен - в два, и сега, в третата си година, ще бъде в три етапа. Общата им дължина вече е 212 километра, а самото състезание е насрочено за 14, 15 и 16 септември във връзка с празника на София. Сега Андрей Гридин ще бъде първият, който ще тества гигантския маршрут. Покрай него през цялото време ще бъде екип от Сдружение "Маратон", което е осигурило логистиката. Движението на Гридин в уникалния му опит за рекорд ще може да се следи чрез осигурен от спонсора му линк през цялото време онлайн на неговия Fаcebook: https://www.facebook.com/skibaby2

Организаторите от "София - Европейска столица на спорта" и Сдружение "Маратон" се надяват с развитието на този проект да осигурят не само трасе за един емблематичен за столицата вело и бегови пробег, но и възможност за поклонически маршрут, който всеки съобразно избора си и способностите си може да използва на части или в цялост. "Опитвам нещо съвсем ново. Целта ми е да тествам маршрута, по който ще минат всички след месец, но ще се опитам да го премина за два, а не за три дни. Ще бягам само в светлата част на деня," каза Андрей Гридин, който бе в олимпийската делегация на България като скибегач на Игрите в Сочи 2014, където се класира 41-ви в маратона на 50 километра.

Това ще бъдее втората най-дълга дистанция, преминавана някога от ултрамаратонеца, след като през февруари той завърши 270-километрово изпитание в Испания. "Софийски манастири" е част от стартирания от "София - Европейска столица на спорта" проект за промотиране на спорта чрез изкуството, историята и националните ценности, като начин за провокиране на амбицията за себедоказване, като основен мотиватор и двигател за спортното ежедневие на всеки. По него досега бяха организирани 8 фотоизложби, 4 кинофестивала, два вело и бегови пробега "Софийски манастири", конкурси за млади автори и фотографи, 3 велокарнавала и велошествия из града.

Под мотото "Емоцията и себераздаването са повече от победата", чрез магията на изкуството, историята и националните ценности си припомняме вълнуващи мигове, места и колоритни фигури, оставили трайна следа в развитието на българската столица. Целта е да се запознаят повече хора с личности, локации и събития с важно значение в историята на София.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти