Рекорден брой състезатели идват за турнира по тенис на маса в Панагюрище

Рекорден брой от 276 сътезатели от 43 страни от 5 континента са подали заявки за участие в четвъртото издание на турнира по тенис на мача "Seamaster 2018 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open" с награден фонд от 160 хиляди долара, който ще се състои от 14 до 19 август в зала "Арена Асарел" в Панагюрище. Сред желаещите да се включат в надпреварата са 89 играчи от топ 100 на световната ранглиста (45 при мъжете и 44 при жените)."Това ще бъде най-силният турнир по тенис на маса в България в историята. Радващото е, че оправдаваме доверието, което ни е гласувано", коментира Иван Александров, председател на Сдружението "Асарел България Оупън", което организира надпреварата.

За първи път в страната ще играят китайски състезатели. В групата от 19 играчи от родината на тениса на маса са включени световните и олимпийските шампиони от Рио 2016 на сингъл Ма Лун и Дин Нин, както и петият в световната ранглиста Сю Син.

Японците по традиция са с най-многоброен състав от 39 играчи, в който е и защитаващата титлата си от миналия сезон Казуми Ишикауа и финалистът в мъжката схема през 2017 година Кента Мацудайра. Шампионите на двойки при мъжете Джин Уеда и Махару Йошимура и при жените Мима Ито и Ишикауа също ще се включат.

При мъжете на сингъл титлата си ще защитава олимпийският медалист Дмитрий Овчаров (Германия), а ще играят още и многократният европейски първенец Владимир Самсонов от Беларус, както и континенталният шампион от 2016 година Еманюел Лебесон (Франция).

"За първи път преминахме границата от 200 заявки. Това е сериозно признание за нас като организатори. Имаме и нов участник в лицето на най-голямата световна сила Китай. С по-големи групи пристигат Русия, Франция, Сърбия и европейските шампионки от Румъния", заяви директорът на турнира Цветозар Христов.

България ще бъде представена от десет състезатели, като двама ще започнат директно от основната схема - Станислав Голованов и европейската шампионка на двойки при девойките Мария Йовкова. Останалите българи са Теодор Александров, Денислав Коджабашев, Петьо Кръстев, Стефан Тодоров, Теодор Йорданов, Филип Флориц, Калина Христова и Ивет Илиева.

"Броят и качеството на играчите показва, че световният елит ще пристигне в Панагюрище. Това е голям престиж за България. С този силен турнир, който организираме вече четвърта година, имиджът на страната ни в нашия спорт се повиши сериозно", коментира президентът на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов. Турнирът ще бъде предаван по телевизията в около 30 страни на пет континента. За България излъчването ще бъде по БНТ.

"Очаквам много силен турнир с изключително оспорвани мачове. Ще участват много азиатци, които са водещата сила в тениса на маса. Нивото ще бъде изключително високо. Аз лично се надявам да играя добре, да покажа какво съм тренирала. Надявам се и на по-благосклонен жребий. За мен специално е още по-трудно, защото сега правя прехода от девойки към жени", коментира Мария Йовкова.

Шампионите в "Асарел България Оупън" ще получат по 19 хиляди долара от наградния фонд. Официалното откриване на турнира ще бъде на 16 август (четвъртък). Билетите са по 5 лева за възрастни на ден и по 2 лева за деца.

Снимки: ИВАН ЙОЧЕВ/Sportal.bg ФОТОГАЛЕРИЯ от пресконференцията ТУК!!!

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти