Сърбия - Швейцария не мина без провокации, всички говорят за тези жестове

Мачът между Сърбия и Швейцария от втория кръг в Група “Е” на световното първенство беше очакван с огромен интерес не само защото беше от ключово значение в битката за класиране на осминафиналите, но и поради факта, че немалка част от швейцарските национали по произход са косовски албанци. Двама от тях  - Гранит Джака и Джердан Шакири, отбелязаха головете, с които “кръстоносците” стигнаха до драматичен обрат с 2:1. Те изразиха радостта си по еднакъв начин - с жест, напомнящ орела от флага на Албания. “Още вчера казах, че не бива да смесваме политиката с футбола. Спортът обединява хората, а вие наливате масло в огъня. Не искаме да създаваме напрежение. Това не е само мое мнение, но и на отбора, федерацията и целия футболен свят. Не бива да обръщаме внимание на тези моменти”, заяви след мача селекционерът на Швейцария Владимир Петкович, който пък е босненски хърватин и е роден в Сараево.

“Не искам да коментирам жеста си. Видяхте какво направих, това са емоции”, дипломатично отклони темата Шакири. Той излезе на терена с  бутонки, на които беше изобразен флагът на Косово.

Джака беше по-откровен при заставането си пред журналистите: “Светът може да не знае за аккво става въпрос, но питайте който и да е албанец. Направихме нещо историческо. Отбор, който дори не се класира на световното първенство, вкара два гола. Сърбия - Албания 1:2”, не скри чувствата си футболистът на Арсенал.

Наставникът на сърбите Младен Кръстаич отказа да коментира жестовете на Шакири и Джака.

Семействата на двамата са родени в бивша Югославия, но заради войната от началото на 90-те години на миналия век са емигрирали в Швейцария. Сърбия не признава самостоятелността на днешната република Косово. as ГЛАСУВАЙ ЗА ИГРАЧ НА МАЧА ВИДЕО ОТ МОНДИАЛ 2018 ТУК! ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ТУК! ФОТОГАЛЕРИЯ НА ФЕНОВЕТЕ НА СЪРБИЯ ТУК!

Още от Футбол свят

Виж всички