Ла Лига може да научи Премиър Лийг на конкуренция

Има множество фактори за вземане под внимание, когато се мисли по въпроса кое прави една лига по-добра от друга, но през годините за Премиър Лийг се говореше като за състезание, в което всеки може да бие всекиго. Това, разбира се, важи за всяка една лига, ала във все по-малка степен за английската. Идеята, че в ПЛ има повече конкуренция в сравнение с останалите водещи първенства на континента, бива разбита на пух и прах този сезон.

Към момента има шест непобедени отбора в големите лиги в Европа и половината от тях са от Англия, като Ювентус, Борусия (Дортмунд) и Пари Сен Жермен също крачат без спънки като Манчестър Сити, Ливърпул и Челси. Това е първият път в историята на английски футбол, когато три елитни тима изкараха първите си 12 мача в шампионата без нито едно поражение. Да имаш три непобедени отбора е безпрецедентно, но дори и да имаш два е доста необичайно. Това е 27-мият сезон на Премиър Лийг и само веднъж преди два клуба са достигали този етап на сезона без загуба – Арсенал и Ливърпул в сезон 2007/08.

Странно обаче, никой от тях двата не спечели шампионската титла накрая, като паднаха под Манчестър Юнайтед и Челси – двата финалиста в Шампионската лига същия сезон. Арсенал и Ливърпул може и да бяха трудни за пречупване в началото на първенството, ала по никакъв начин не доминираха като настоящия елит.

В Премиър Лийг имаше повече конкуренция в ранните дни. В първия сезон, 1992/93, Топ 3 на този етап – Норич, Блакбърн и Ковънтри – бяха натрупали общо вече пет загуби. Чак през 1995/96 клуб достигна този етап от сезона без поражение – и това бе Нотингам Форест, който накрая завърши 9-и, а в сезона след това и изпадна.

Днешната таблица за временното класиране – с три непобедени отбора след 12-ия кръг – е в огромен контраст с началото на ПЛ. В първото десетилетие на състезанието имаше само три непобедени тима общо: Нотингам Форест (1995/96), Арсенал (1997/98) и Астън Вила (1998/99). И от тях само Арсенал накрая триумфира с титлата.

Картинката е също толкова тревожна този сезон и на дъното на таблицата. Нито един от седемте клуба там – Нюкасъл, Бърнли, Кристъл Палас, Саутхамптън, Кардиф, Хъдърсфийлд и Фулъм – няма повече от 9 точки след първите 12 кръга. При това спечелените точки идват само от сблъсъците помежду им, а рекордът им срещу топ отборите е ужасен. Тази седморка изигра 29 мача срещу Топ 6 представители този сезон и в тях взе само една точка от 87 възможни – равенството на Кристъл Палас срещу Арсенал (2:2 на „Селхърст Парк”). Колективната голова разлика в тези 29 мача е -69.

Отборите на дъното не се провалят единствено срещу най-добрите в лигата. Те изпитват проблеми генерално. Никой от тях няма повече от две победи от 12-те си мача, а общо за групата има 11 победи от 84 срещи (повечето са в преките им сблъсъци). Също така никой от петте тима в дъното на таблицата няма победа срещу представител на първата половина.

Неравенството между най-добрите и останалите в Премиър Лийг изглежда дори по-ярко, когато направим съпоставка с другите водещи първенства в Европа. Специално Ла Лига беше отписана от мнозина в Англия заради липсата на конкуренция, ала феновете в Испания сега се наслаждават на непредвидим и свръхзабавен сезон. Няма отбор там, който да не е допуснал поне едно поражение от началото на сезона.

Да, действащият шампион Барселона е пак начело в класирането, но след домакинската си загуба с 3:4 от Бетис има сбор от точки, който би му стигнал едва за 5-ото място в Премиър Лийг – точно над Арсенал, и то само по голова разлика. Докато Топ 5 в ПЛ допуснаха едва 5 поражения общо, Топ 5 в Испания (където при това не е европейският шампион Реал Мадрид!) са падали вече 12 пъти досега.

Топ 4 в Ла Лига са разделени от само една точка и разликата от върха до 14-ия Валенсия е едва 10 точки, като „лос че” завършиха в зона Шампионска лига в миналото първенство. За сравнение, разликата между лидера в Англия Манчестър Сити и 14-ия Нюкасъл е 23 точки.

В Премиър Лийг има известна конкуренция, ала тя се ограничава само на върха и на дъното на таблицата с класирането. Топ 4 са разделени от едва 5 точки, което ни подсказва наличието на започване на битка за титлата, а седемте отбора на дъното – от 4 точки, което пък ни показва зачатък на битка за оцеляване в елитния ешалон. Сезонът обаче не ни даде почти никакви шокиращи резултати досега. Формата на Манчестър Юнайтед е изненадващо слаба, а Борнемут и Уотфорд заслужават големи похвали за впечатляващия си старт, но генерално погледнато този сезон не се очертава като такъв, който ще живее дълго в спомените.

Навремето Премиър Лийг беше описвана като най-добрата и най-изпълнената с конкуренция в света, ала силата на тези твърдения намалява непрекъснато. Извън всякакво съмнение е, че феновете в Англия гледат към момента някои от водещите отбори на континента, но предсказуемостта на лигата ни предостави твърде незабележително начало на сезона. Ако искате да гледате изненади, Премиър Лийг е последното място, накъдето да насочите погледите си днес.

Мартин Лоурънс, WhoScored

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти