Волейболен Пазарджик чака този ден 27 години

Почти 3 декади време изминаха от най-значимият успех на пазарджишкия волейбол в турнира за купа България. През пролетта на 1992-ра година тогавашният ВК Анди става 3-ти в надрепреварата за националния трофей, чийто финали също са се провели в спортна зала "Васил Левски"(тогава "Дружба").

Пазарджиклии играят 1/2 финал срещу ЦСКА, но губят и участват в малкия финал с Добруджа (Добрич). В него волейболистите на Пазарджик побеждават и се класират за европейския клубен турнир "Купа на Конфедерациите". Това всъщност е и вторият, най-голям успех в цялата история на пазарджишкия волейбол след държавната титла за мъже, спечелена през 1947 г. от тогавашния Чавдар.

С класирането си за днешния финал Хебър вече написа нова страница в историята си, тъй като в най-лошия случай може да остане втори, което ще бъде по-добро постижение от това на предшествениците му от някогашният Анди. Разбира се самите класирания са несъпоставими, защото играта волейбол се развива с бърза скорост и на най-високо ниво вече достига измеренията на изкуството. 

Любопитен е фактът, че и преди 27 години в състава на Анди е имало руснаци и то цели трима, на фона на сегашния един в лицето на Михаил Никел. Нещо повече, пазарджиклии са били и новатори. 

ВК Анди е първият волейболен клуб в страната, който картотекира чужденци. 

Повечето от останалите състезатели, както и треньорът Васко Кънов обаче са били рожба на пазарджишката волейболна школа. В състава личи името на Георги Тунчев, преминал през лятото на същата година в столичния гранд ЦСКА. Месеци преди турнира в Пазарджик пък Людмил Найденов, като състезател на предшественикът Хебър е продаден на ВК Левски за колосалните по това време 200 000 лв. 

В силния тим на Анди станал 3-ти на Купа България играят имена като Александър Петков, Владо Кукушев, Митко Димитров (баща на националът ни Добромир Димитров), Тодор Герчев, Боре Арабаджийски, Румен Дъбов, Георги Зарев и други. 

Днес Хебър има своите нови звезди, които са на една победа от това да реализрат мечтата на поколения волейболни фенове и на цяла плеяда наши изтъкнати състезатели, които по една или друга причина не успяха да вдигнат втория по ранг волейболен трофей на България.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти