Мечтата е факт! Великанът Федерер преклони глава пред неудържимия Гришо в трилъра под светлините!

Мечтата е факт! Григор Димитров срази носителя на 20 титли от "Големия шлем" Роджър Федерер в паметен и епичен петсетов сблъсък - 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 за 3 часа и 10 минути игра, с което за първи път се класира на полуфиналите на US Open! ВИЖТЕ ТУК ПЪРВИТЕ ДУМИ НА ГРИГОР СЛЕД ИСТОРИЧЕСКАТА ПОБЕДА!Към края физическото състояние на Маестрото не бе оптимално, но той бе сериозно обезверен от непоколебимата игра на българина от основната линия и чудесните изпълнения на сервис в мача.За първи път Димитров сразява Федерер в осмия двубой помежду им, и то след като предишните двама опоненти на великия швейцарец в Ню Йорк бяха спечелили общо само девет гейма!

Следващото препятствие пред Гришо на US Open е Даниил Медведев, който е най-добре представящият се тенисист през лятото, но в същото време сякаш всеки момент очакващ тялото му да се предаде пред нечовешкото натоварване.Григор зарадва всичките си български фенове, които не спяха в нощта на вторник срещу сряда, за да видят историческата му първа победа над Маестрото - единствения от "Голямата четворка", над когото той нямаше успех досега. US Open се оказва пък третият турнир от "Големия шлем", в който Димитров стига до полуфиналите, като вече има 3 успеха и 2 поражения на четвъртфинална фаза в "Шлема".

Григор Димитров е най-ниско класираният (на старта на турнира) полуфиналист в "Шлема" от 11 години насам, когато на "Уимбълдън" Райнер Шютлер стигна предпоследната фаза като 94-и в света. Специално на US Open пък трябва да се върнем чак до 1991 година, за да съзрем по-ниско класиран полуфиналист - това е не кой да е, а легендата Джими Конърс, който по това време е извън топ 100 и е 39-годишен, като участва с "уайлд кард".

Гришо започна нервно и сковано първия сет, което доведе до допускане на ранен пробив за 0:2, а оттам нататък Федерер не позволи да се стигне до обрат, въпреки че имаше равенство 40-40 при 1:3. 74% вкаран първи сервис помогнаха доста на швейцареца да задържи аванса си и да затвори първия сет за 31 минути, като Димитров повиши нивото си във втората половина, но не можа да заличи ранния пасив. Правеше впечатление, че от полето за равенство Федерер сервира много по-успешно по правата, в сравнение с другата страна на корта.

Григор стигна майсторски до пробив във втория сет, когато вече по-отчетливо налагаше преимущество от основната линия, но не можа да затвори частта на свой сервис, допускайки брейк за 5:4. В крайна сметка той не трепна и се възползва от колебанията на Федерер в следващия момент, като с отлични ретури си спечели възможността (и я грабна) да вземе сета на посрещане.

Димитров майсторски се избави от тежка ситуация при 2:2 и 0-40 в следващия сет, но след това с двойна грешка "поради" пробив на Федерер за 3:4. Трябва да се отбележи, че публиката на трибуните аплодираше всеки случай, в който Гришо не вкарваше първия си сервис. Първият уинър на Димитров обаче дойде чак при бекхенд по обратния диагонал в осмия гейм, а малко по-късно той не можа да се възползва от два шанса за пробив. Федерер значително повиши нивото си и си заслужи още един брейк за 3:6 след 102 минути игра, повеждайки отново със сет. 

Четвъртият сет започна прекрасно за българина, който моментално осъществи пробив и прекрати позитивната серия на Маестрото. Въпреки че вкара пет първи сервиса при 3:2 в своя полза, Димитров трябваше да отразява брейк-бол, но се справи с нови мощни начални удари. Впоследствие Федерер се нуждаеше от 12 минути, за да спечели подаването си, като отрази и седем точки за пробив. В крайна сметка Григор отрази пет точки за връщане на брейка, за да вкара мача в решителен пети сет!

Петата част се разви изключително едностранно, защото след медицинския таймаут в паузата между сетовете Федерер нямаше никакви аргументи срещу безкомпромисната игра от основната линия на Гришо. Сервисът му беше на постоянна величина, което съвсем обезсърчи Маестрото и резултатът беше показателен - епичен сблъсък с много радостни моменти за всички любители на тениса в България. 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 за 3 часа и 10 минути игра!

#grigordimitrov is back! pic.twitter.com/oyE9ZvFU2A

— Yuliya Skerleva (@julkata22) September 1, 2019 ПЪРВИ СЕТ

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти