Мечтата е факт! Великанът Федерер преклони глава пред неудържимия Гришо в трилъра под светлините!

Мечтата е факт! Григор Димитров срази носителя на 20 титли от "Големия шлем" Роджър Федерер в паметен и епичен петсетов сблъсък - 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 за 3 часа и 10 минути игра, с което за първи път се класира на полуфиналите на US Open!

ВИЖТЕ ТУК ПЪРВИТЕ ДУМИ НА ГРИГОР СЛЕД ИСТОРИЧЕСКАТА ПОБЕДА!


Към края физическото състояние на Маестрото не бе оптимално, но той бе сериозно обезверен от непоколебимата игра на българина от основната линия и чудесните изпълнения на сервис в мача.За първи път Димитров сразява Федерер в осмия двубой помежду им, и то след като предишните двама опоненти на великия швейцарец в Ню Йорк бяха спечелили общо само девет гейма!

Следващото препятствие пред Гришо на US Open е Даниил Медведев, който е най-добре представящият се тенисист през лятото, но в същото време сякаш всеки момент очакващ тялото му да се предаде пред нечовешкото натоварване.Григор зарадва всичките си български фенове, които не спяха в нощта на вторник срещу сряда, за да видят историческата му първа победа над Маестрото - единствения от "Голямата четворка", над когото той нямаше успех досега. US Open се оказва пък третият турнир от "Големия шлем", в който Димитров стига до полуфиналите, като вече има 3 успеха и 2 поражения на четвъртфинална фаза в "Шлема".

Григор Димитров е най-ниско класираният (на старта на турнира) полуфиналист в "Шлема" от 11 години насам, когато на "Уимбълдън" Райнер Шютлер стигна предпоследната фаза като 94-и в света. Специално на US Open пък трябва да се върнем чак до 1991 година, за да съзрем по-ниско класиран полуфиналист - това е не кой да е, а легендата Джими Конърс, който по това време е извън топ 100 и е 39-годишен, като участва с "уайлд кард".

Гришо започна нервно и сковано първия сет, което доведе до допускане на ранен пробив за 0:2, а оттам нататък Федерер не позволи да се стигне до обрат, въпреки че имаше равенство 40-40 при 1:3. 74% вкаран първи сервис помогнаха доста на швейцареца да задържи аванса си и да затвори първия сет за 31 минути, като Димитров повиши нивото си във втората половина, но не можа да заличи ранния пасив. Правеше впечатление, че от полето за равенство Федерер сервира много по-успешно по правата, в сравнение с другата страна на корта.

Григор стигна майсторски до пробив във втория сет, когато вече по-отчетливо налагаше преимущество от основната линия, но не можа да затвори частта на свой сервис, допускайки брейк за 5:4. В крайна сметка той не трепна и се възползва от колебанията на Федерер в следващия момент, като с отлични ретури си спечели възможността (и я грабна) да вземе сета на посрещане.

Димитров майсторски се избави от тежка ситуация при 2:2 и 0-40 в следващия сет, но след това с двойна грешка "поради" пробив на Федерер за 3:4. Трябва да се отбележи, че публиката на трибуните аплодираше всеки случай, в който Гришо не вкарваше първия си сервис. Първият уинър на Димитров обаче дойде чак при бекхенд по обратния диагонал в осмия гейм, а малко по-късно той не можа да се възползва от два шанса за пробив. Федерер значително повиши нивото си и си заслужи още един брейк за 3:6 след 102 минути игра, повеждайки отново със сет. 

Четвъртият сет започна прекрасно за българина, който моментално осъществи пробив и прекрати позитивната серия на Маестрото. Въпреки че вкара пет първи сервиса при 3:2 в своя полза, Димитров трябваше да отразява брейк-бол, но се справи с нови мощни начални удари. Впоследствие Федерер се нуждаеше от 12 минути, за да спечели подаването си, като отрази и седем точки за пробив. В крайна сметка Григор отрази пет точки за връщане на брейка, за да вкара мача в решителен пети сет!

Петата част се разви изключително едностранно, защото след медицинския таймаут в паузата между сетовете Федерер нямаше никакви аргументи срещу безкомпромисната игра от основната линия на Гришо. Сервисът му беше на постоянна величина, което съвсем обезсърчи Маестрото и резултатът беше показателен - епичен сблъсък с много радостни моменти за всички любители на тениса в България. 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 за 3 часа и 10 минути игра!
ПЪРВИ СЕТ


Федерер започна с два невърнати сервиса, но споле Григор успя да влезе в разиграване и принуди с дълбок форхенд съперникът да прати топката с мрежата. След това Маестрото отново изпрати нервърнат сервис, а следващото разиграване бе спечелено от него, след като от самото начало бе агресорът и дочака грешка на българина - 0:1.

Григор поведе с 15-0 набързо, но в следващото разиграване Федерер направи агресивен контриращ форхенд по диагонала, за да провокира грешка от задната страна на ракетата на Димитров. Последва двойна грешка за 15-30, но тя бе "коригирана" с отличен първи сервис по диагонала от полето за предимство. Още една двойна грешка (в мрежата) позволи на швейцареца да стигне до точка за пробив, а форхенд в аут от средата на корта доведе до първи брейк в срещата - 0:2.

Димитров продължи да играе стегнато и загуби размяна на бекхенди в следващия гейм за 30-0, а с нови общо три невърнати сервиса Федерер затвърди комфортно - 0:3 за шест минути игра. Чудесната защита зад основната линия на Маестрото му позволи да остане в следващото разиграване и въпреки дълбоките форхенди на Гришо, спечели точката след грешка на съперника. Нова двойна грешка доведе до 0-30, но после имаше невърнат сервис по диагонала в полето за равенство за 15-30. Федерер посрещаше вторите начални удари на Димитров пред основната линия, но това не му помогна да вземе предимство. С първия си уинър по форхенда по обратния диагонал той излезе напред с 40-30, след което с невърнат сервис по диагонала в адвантидж полето му осигури гейма - 1:3.

Красив бекхенд-дуел по диагонала бе спечелен от Григор за 15-15, но Федерер не спираше с прекрасните дълбоки първи сервиси. Добра защита с блокиращ бекхенд свали топката в краката на излезлия на мрежата Федерер и той не можа да направи воле, но от полето за равенство продължаваше да изпълнява безупречни начални удари. Швейцарецът обаче сбърка подсечен бекхенд в следващото разиграване и се стигна до 40-40, а после компенсира с ас отново от дясната половина на корта. Григор отново го затрудни с ретура си от другата страна, но сбърка опит за форхенд-уинър по правата в близост до мрежата и резултатът стана 1:4.

Димитров пропусна бекхенд по правата в стремеж отново да бъде агресивен, след което направи перфектно стоп-воле край мрежата, за да неутрализира коварен минаващ бекхенд - 15-15. Форхенд по обратния диагонал на Гришо отново излезе леко в аут, но той компенсира с отличен втори кик-сервис и завършващ бекхенд на мрежата за 30-30. Добър сервис по правата от полето за равенство се оказа невърнат, но после рязка смяна на посоката от бекхенд на Федерер му осигури предимство за 40-40. Григор смени тактиката и атакува форхенда на Роджър в следващия сервис, което му донесе успех, а после с ас от сервис по правата от полето за предимство Димитров намали на 2:4.

Хубав ретур със свалена ниско топка матира излезлия за сервис-мрежа Федерер, а после същото упражнение от страна на швейцареца отново завърши неуспешно за него, защото Гришо реализира ретур-уинър от бекхенд. В следващата точка Димитров пробва да е агресорът и атакува мрежата, но Федерер съумя да принуди сбъркано воле. В следващото разиграване българинът пак бе доста агресивен и навлезе от самото начало вътре в корта, но скъса кордаж и не можа да довърши започнатото - 2:5.

Федерер изпълни отлично тактиката си да излезе на мрежата след ретур на втори сервис и да завърши с бекхенд-воле, но после Григор реализира втория си ас, изравнявайки противника по този показател. Последва невърнат първи сервис и грешка от швейцареца при форхенд по диагонала, а накрая Димитров вкара втори начален удар в тялото и намали отново на 3:5. Два невърнати сервиса и ас след сечен начален удар по диагонала от полето за предимство дадоха аванс от 40-0 на Федерер, а накрая размяна на бекхенди от основната линия завърши с грешка на българина - 3:6 след 31 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Григор започна отлично втория сет с гейм на нула с три невърнати сервиса и бързо спечелени точки, а после и добра игра от основната линия, за да дочака грешка от бекхенд на Федерер - 1:0. Българинът направи отличен ретур в краката на противника и го довърши с великолепен минаващ бекхенд по правата за 0-15, след което вкара още напрежение върху опонента си с дълбоки форхенди, предизвикали грешка от предната страна на ракетата на Роджър за 0-30. С лека доза късмет и две решения да излезе на мрежата Федерер изравни на 30-30, като във втория случай се извини за воле с рамката на ракетата. Последва нов хубав ретур на Гришо и опонентът му сбърка форхенд за 30-40 - първа точка за пробив, която бе отразена с ас по правата от полето за предимство. Сеченият бекхенд на Димитров за малко не изненада излезлия на мрежата Федерер в следващия момент, но великият швейцарец показа класа и се измъкна за 1:1.

Хубаво стоп-воле на мрежата от страна на Григор го изведе напред с 15-0, а после отново размяна на форхенди от основната линия приключи с грешка на Фед. Невърнат сервис по диагонала в полето за предимство доведоха до 40-0, а смач на мрежата му осигури втори пореден гейм на нула - 2:1. Невърнат сервис, две комбинации сервис-форхенд и грешка на Димитров от форхенд (след много хубав ретур по диагонала) позволиха и на 20-кратния шампион от "Шлема" да спечели гейм на нула - 2:2.

Григор не вкарваше първия сервис, но с красив бекхенд по правата си осигури първата точка, а после провокира грешка на противника от задната страна на ракетата. Федерер усети, че ще последват сервиси в тялото му и се настройваше предварително за ретурите, които му осигуриха успех за 30-30 след сбъркани форхенди на Димитров. Българинът поведе с 40-30 след нов смач, а с невърнат първи сервис по правата от полето за предимство той поведе с 3:2.

С дълбок форхенд по обратния диагонал Григор принуди Федерер да сбърка бекхенд-слайс за 15-15, а в следващия случай, когато влезе в разиграване, отново затрудни максимално противника с хубав ретур и дълбок форхенд. Гришо разгада къде ще сервира Федерер и го изненада с агресивен форхенд за брейк-пойнт, който бе реализиран бързо - швейцарецът сервира срещу форхенда на противника, но Димитров свали топката ниско и последва грешка за пробив!

Чудесно бекхенд-воле до мрежата затвърди усещането за доста по-спокойно играещия Григор, а той матира противника в следващия момент с марковия си минаващ бекхенд! Невърнат сервис по правата към полето за равенство затвърдиха брейка при 5:2!

Гришо вдигна публиката на крака с минаващ форхенд-уинър от защитна позиция при максимално разтягане за 15-15, като не се отказа да гони до последно топката. Това беше обаче единственият случай, когато той успя да влезе в разиграване в гейма - 5:3.

Федерер спечели размяна на бекхенди по диагонала за 0-15, а после "върна жеста" на съперника си с минаващ бекхенд за 0-30 след къс ретур. Невърнат първи сервис по диагонала донесе бърза точка за Григор, но той след това се озова в положение 15-40, защото швейцарецът намери линията с дълбок форхенд.  Димитров неутрализира първата опасност от пробив с ас по правата от полето за равенство, но после направи двойна грешка и брейкът бе върнат - 5:4.

Федерер продължи подема след чудесно изиграния гейм на посрещане и взе бързи две точки за 30-0, но после сбърка форхенд от средата на корта. Григор заигра агресивно от основната линия и със смяна на посоките провокира още една грешка за 30-30. Федерер направи сервис-мрежа на втори сервис, но Димитров не трепна и осъществи форхенд в тялото, който изненада противника - 30-40. Сетболът бе реализиран след чудесна защита от основната линия и много важен и дълбок форхенд по диагонала от движение на Гришо, след който Федерер сбърка по диагонала! 6:4!


ТРЕТИ СЕТ


Григор започна с три бързо спечелни точки, после сбърка бекхенд в близост до мрежата и направи двойна грешка за 40-30, но компенсира с невърнат сервис в тялото в полето за предимство. Българинът пак вкара хубав ретур и провокира грешка от форхенд на Федерер, който обаче отговори с поредица невърнати начални удари за 1:1.

Димитров не си спечели предимство със сервиса в следващите две разигравания, но пък спечели два пъти размени на бекхенди по диагонала, след което допълни с нервърнат начален удар по диагонала от полето за равенство. Григор почерпи от примера на противника си и излезе на мрежата след втори сервис, което се оказа успешно - 2:1.

Федерер натрупа аванс с два нвърнати сервиса, а после трябваше да изпълни три сложни форхенда, за да си спечели точката, след което още един агресивен начален удар му позволи да изравни на 2:2. Швейцарецът започна да се надъхва на немски и с чудесни ретури и разнообразни форхенди принуди Григор да сбърка два бекхенда за 0-30. Последва чудесно разиграване, в което Димитров отчетливо пробваше с форхенди по обратния диагонал да пресира съперника, но сбърка поредния и се стигна до 0-40. Първият брейк-бол бе неутрализиран след сервис-мрежа, а вторият отиде в историята след мощни форхенди на българина и предизвикана грешка на швейцареца. Ново стратегически отлично решение на Гришо да смени посоката с дълбок форхенд по правата накараха Федерер да прати топката в аут за 40-40! Следващото разиграване бе проведено без риск и първи трепна Маестрото със сбъркан форхенд от средата на корта, а после Григор с невърнат сервис по правата в полето за предимство си спечели гейма - 3:2.

Федерер започна с две лесни и бързи точки, но после впечатляващ бекхенд-ретур на Гришо по диагонала го изненада неприятно. Два неуспешни ретура на българина обаче осигуриха успеха в гейма за Роджър - 3:3. Дълбок форхенд на Димитров доведе до грешка на Федерер за 15-0, а после мрежата помогна на 20-кратния носител от "Шлема" да спечели следващата точка. Поредното дълго разиграване от средата на основната линия с много темпо завърши с милиметри в аут след форхенд на Григор, но после той издържа в следващата продължителна размяна - той бягаше от бекхенда си в повечето случаи и със смяна на посоките дочака грешка на Фед за 30-30. Тактика ретур-мрежа на втори сервис позволи на Федерер да намери линията с бекхенд-воле и да стигне до шанс за пробив, а двойна грешка го материализира - 3:4.

Федерер отново не искаше да рискува в дълго разиграване и то пак бе спечелено от Григор, който матира опонента си с бекхенд-уинър по обратния диагонал - това бе и първият му уинър за сета. Две грешки от форхенд на швейцареца осигуриха два шанса за рибрейк на Димитров, но последваха четири поредни гръмотевични сервиса. Така Маестрото се избави от неприятностите и поведе с 3:5.

Два последователни ретур-уинъра на Федерер му дадоха шанс да излезе напред с 15-30, а след това направи феноменален топ спин лоб и завърши със смач на мрежата. Гришо сбърка бекхенд по правата и швейцарецът взе третия сет, като напълно си заслужи предимството с повишеното ниво на игра в последните минути - 3:6, 6:4, 3:6 за 1 час и 46 минути игра.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Григор направи фантастичен минаващ удар с много топ-спин и взе рано топката, за да задмине противника си и да поведе с 0-30 при сервис на Федерер. Изключителен блок-ретур от бекхенд свали топката в краката на швейцареца и той сбърка воле на мрежата, а после отново българинът влезе в разиграване и принуди грешка на Роджър за ранен брейк! 1:0!

При 15-15 Федерер натискаше с форхенда си по бекхенд страната на Григор, но той издържа и провокира с дълбок удар грешка на опонента си. Бекхенд с рамката на швейцареца индикира, че той е позагубил пак тайминга си и българинът поведе с 40-15. В крайна сметка дълбок форхенд на Димитров бе посрещнат с нова неточност на Маестрото и се стигна до 2:0.

За n-ти път в срещата Гришо спечели дълго разиграване, и то с прекрасно пласирани форхенди, завършени с уинър. Той вкарваше добри ретури и след първи сервис (сечен бекхенд) и стигна до 30-30, след което и до 40-40. Все пак, Федерер взе сервис-гейма си, но нямаше лесни точки при спечелването му - 2:1. Димитров започна с два невърнати начални удара и още едно дълго спечелено разиграване, след което непредизвикана грешка от форхенд на швейцареца доведе до 3:1.

Григор налагаше бързо темпо от ретур в следващия гейм, а при 15-15 "привика" съперника на мрежата с хубава къса, при което Федерер удари с рамката на ракетата. Стигна се до 30-30, след което Маестрото отново заложи на сервис-мрежа, а после и невърнат сервис по правата в полето за предимство го избавиха от трудности.

При 30-0 в следващия гейм двамата направиха красиво разиграване на мрежата, което Маестрото спечели със смач, но трябваше да изпълнява допълнителен удар. След това швейцарецът пак направи хубава къса и завърши с воле за 30-30, а после Григор сбърка непредизвикано от бекхенд за 30-40. Въпреки че вкара пет първи сервиса, той трябваше да отразява брейк-бол, но го направи с два поредни мощни начални удара. След това и двамата демонстрираха отлична защита, но Федерер сбърка лесен форхенд и резултатът стана 4:2.

Швейцарецът постоянно играеше сервис-мрежа, но Гришо го разминаваше великолепно и поведе с 0-40. Тогава Фед смени тактиката, а и първите начални удари му вършеха добра работа, с което се стигна до 40-40, но точно тогава пък направи непредизвикана грешка от форхенд за нов брейк-бол. Ново решение за сервис-мрежа му свърши работа, защото лобът на Димитров не намери очертанията на корта. Григор пак вдигна публиката на крака с извънземен бекхенд в близост до трибуните, когато върна топката от невъзможна позиция след смач на Федерер. Късмет за българина при отклонен форхенд на съперника от филето му осигури пета точка за пробив, но следващото великолепно разиграване бе проведено майсторски от Маестрото и той си заслужи равенството. Пореден страхотен минаващ форхенд изведе Гришо до още един брейк-бол, като той го осъществи дори след като се подхлъзна. Федерер пак се измъкна след сервис-мрежа, но после направи десетата си грешка от форхенд за седми шанс за пробив. И той не бе материализиран, като впоследствие Федерер затвори 12-минутния гейм - 4:3.

Швейцарецът направи един печеливш ретур от форхенд, но останалата част от сервис-гейма на Димитров бе проведена великолепно в подходящ момент - 5:3. Маестрото също изпълни задачата си бързо и взе подаването си на нула за 5:4. Два поредни добри ретура на Федерер му позволиха моментално да настъпи в корта и да притисне Гришо, който два пъти прати топката в мрежата за 0-30. Грешка от бекхенд на българина осигури троен брейк-бол за съперника, но той ги отрази и трите - първите два след разигравания, а третият с ас. Стигна се до още един шанс за пробив след чудесен ретур на Федерер и последвал форхенд, като впоследствие Димитров се и подхлъзна. Българинът отново спечели дълго разиграване под напрежение с убийствен форхенд-уинър по обратния диагонал за ново равенство, а швейцарецът пак си осигури брейк-бол с "отровен" бекхенд-слайс. Размени от задната страна на ракетата по диагонала обаче доведоха до успех за Димитров и той пак се спаси, а после форхенд по правата в движение го изведе до сетбол. Отличен сечен бекхенд на Гришо провокираха грешка на швейцареца и мачът навлезе в пети решителен сет!

ПЕТИ СЕТ

Федерер пожела да бъде третиран от физиотерапевт в паузата между частите, като се прибра в съблекалнята, което индикираше, че проблемът му е около слабините или кръста. Когато се завърна, отново трябваше да се съобразява с добрите ретури на Григор и това доведе до 30-30, а после поредното му излизане на мрежата стана мишена на хубав бекхенд по правата на българина - шанс за ранен брейк! За разлика от повечето от предишните случаи, този път Димитров хвана възможността и с размяна на бекхенди дочака грешката на противника - 1:0!

Григор затвърди за нула време без да загуби точка на своя сервис, като отново спечели дълго разиграване, а останалите точки бяха бързи - 2:0. Настроението на Федерер съвсем спадна и той направи още две непредизвикани грешки, добави и първата си двойна в мача, а супер ретур на Григор го провокира да сбърка воле на мрежата, с което станахме свидетели на нов пробив - 3:0!

Димитров продължаваше да бъде изключително солиден, а движението по корта на Фед не бе на високо ниво. Феноменален минаващ удар след шпагат пак матира атака на мрежата на швейцареца и се стигна до забележителното 4:0! Маестрото, все пак, с три невърнати сервиса набързо поведе с 40-0, преди Гришо да охлади ентусиазма му с пореден коварен бекхенд в тялото, който неутрализира воле на мрежата. Независимо от това, с още едно невърнато подаване Федерер спечели първия си гейм в сета.


Димитров направи двойна грешка за 15-15, но компенсира с гениално воле край мрежата, когато швейцарецът опита по същия начин да прати топката в тялото му. Въпреки хубавия дълбок ретур на Фед, в следващото мини-разиграване Гришо бе безпощаден с форхенд-уинър по правата за 40-15. Невърнат втори сервис в тялото от полето за равенство направи резултата 5:1 в решителния пети сет! Швейцарецът безпроблемно спечели подаването си и намали на 5:2 за само 78 секунди, но Григор имаше повече от един шанс да приключи мача на свой сервис.

За бърза ръка Димитров си осигури три мачбола и след грешка на Федерер от форхенд от средата на корта мечтата му стана факт - епична победа в пет сета и първи полуфинал на US Open!

Още от Тенис

Виж всички