ЦСКА-София възкръсна и спря Левски в луд мач (видео)

Отборът на ЦСКА-София възкръсна и стигна до точката срещу Левски, след като губеше до 73-ата минута с 0:2. Дербито от 8-ия кръг на efbet Лига на стадион "Васил Левски" завърши 2:2, като "сините" могат сериозно да съжаляват, че не записаха успех, който да ги остави на върха и да ги отдалечи на седем точки пред "червените". Станислав Иванов (12) и Найджъл Робърта (18) дадоха комфортна преднина на 26-кратните шампионите. Голмайсторът Евандро (73) и попадение на Раул Албентоса в 88-ата минута спасиха тима на Люпко Петрович от поражение. Сърбинът, който беше псуван от феновете и на двата тима, беше изгонен от рефера малко след равенството. Буквално в последните секунди на срещата Миланов можеше да получи червен картон, след като стъпи върху лицето на Бикел.Хубчев за пореден път видя, че има къса скамейка и смените му не са равностойни на титулярите. Именно липсата на офанзивен халф, какъвто е Мазурек и контузиите след почивката на Нашименто и Тиам се оказаха решаващи. Петрович пък надхитри своя колега, като със смените си обърна мача и не позволи на Левски да натрупа нужното самочувствие в битките за титлата.Лудият мач беше копие на последното равенство 2:2 за първенство между тези два тима. На 18 април 2018 година Левски стигна до точката, след като губеше 0:2 от "червените" на почивката. Тогава още в 9-ата минута ЦСКА-София водеше с два гола. Левскарите останаха първи с актив от 17 точки, "червените" пък имат 13 точки след четвъртото си равенство в шампионата. Сега предстои пауза за европейските квалификации, след което Левски приема Черно море, а ЦСКА-София е гост Ботев (Пловдив).

Наставникът на "червените" Люпко Петрович бе направил

две промени сред титулярите от равенството 1:1

с Дунав в Русе. Пламен Гълъбов дебютира през този сезон в първенството, след като игра на мястото на Жеферсон.

Вив Соломон-Отабор

пък смени

Тони Уот.

Сръбският специалист заложи на четирима бранители. Пред Витаутас Черниаускас бяха Иван Турицов, Раул Албентоса, Пламен Гълъбов и Петър Занев. Кристиан Малинов и Жанио Бикел бяха опорните халфовете, докато

Вив Соломон-Отабор, който едва за втори път бе титуляр, и Евандро

бяха на двете крила, а Тиаго Родрисес действаше зад Али Соу.

В групата на тима се завърна Денис Давидов, който е играл само в първия кръг срещу Етър (

2:2

).

Треньорът на "сините" Петър Хубчев загуби Франко Мазурек за мача, но в тима се върнаха Кали Тиам и Филипе Нашименто.

Именно това бяха и двете промени за 26-кратните шампиони в състава от успеха с 1:0

над Локомотив (Пловдив). Освен аржентинецът извън състава остана и Илия Юруков.

Вратар отново бе Милан Миятович, а Живко Миланов, Янис Каргас, Нуно Рейш и Иван Горанов бяха четиримата бранители. Кали Тиам, който не е играл точно от месец поради травма, и Мартин Райнов бяха опорните халфове, докато Станислав Иванов, Филипе Нашименто и Паулиньо бяха тримата зад Найджъл Робърта.

Сектор "Г" отново беше приготвил голяма хореография на целия сектор, докато феновете на "сините" изненадващо бяха повече в Сектор "В" от тези в Сектор "Б".

Реферът Кабаков още в началото спести жълт картон на Родригес, който изрита лошо набралия скорост Паулиньо. Първият удар беше на Евандро в 4-ата минута с глава, но той беше прекалено слаб и не създаде проблем на Миятович. "Червените" бяха с една идея по-активни в първите минути на мача.

При първата си добра атака обаче "сините" поведоха в резултата. Нашименто изведе Горанов, който центрира добре към Паулиньо, а бразилецът свали топката с глава към Иванов и младокът от въздуха пък вкара своя трети гол през този сезон.

Попадението стресна "червените", които в 18-ата минута вече губеха с 0:2. Този път Нашименто центрира от фаул, Черниаускас и Райнов се разминаха с топката, която се удари в Робърта и влезе в мрежата. Холандецът вкара своя четвърти гол от пет мача в родния елит.

Той можеше да матира противника в 21-ата минута, но този път Черниаускас спаси вратата си. Нападателят излезе сам срещу стража на символичните домакини и стреля силно, вратарят обаче изби в ъглов удар с левия крак.

Мартин Райнов също можеше да получи жълт картон. По-късно Миятович и Евандро, който получи травма на ръката, се разминаха с топката при добро центриране отдясно и Левски запази преднината си през първата част.

На почивката Петрович направи две промени и смени схемата. Специалистът заложи на двама чисти нападатели. Греъм Кери и Брадли Мазику влязоха на местата на капитана в този мач Петър Занев и Тиаго Родригес. Изненадващо капитанската лента се оказа на ръката на Раул Албентоса.

Кери нанесе плътен удар от 20 метра в 51-ата минута, който Миятович изби. В 55-ата минута Нашименто напусна на носилка и на негово място влезе Илия Юруков. Португалецът се оплакваше от болки във външната част на лявото коляно.

"Червените" взеха изцяло инициативата, но не успяваха да стигнат до голови положения. Единствено Кери стреля далеч от целта. "Сините" вече нямаха свежест и трудно си подаваха топката повече от два-три пъти. В 70-ата минута Миятович излезе лошо, като прати топката на главата на Евандро, но бразилецът прати топката в аут.

Голмайсторът на ЦСКА-София все пак вкара своя дежурен гол в 73-ата минута. Десетката на "червените" се възползва от невероятна грешка на Каргас и върна интригата в мача. Гръцкият бранител проспа една изритана от Кери топка, която летя около 40 метра, той не прецени ситуацията и Евандро остана очи в очи с Миятович, след което голаджията вкара деветото си попадение за сезона във всички турнири. В 75-ата минута Кери поиска дузпа след контанкт с Горанов, но получи само жълт картон за симулация от рефера.

Насиру Мохамед влезе на мястото на Иванов и веднага изкара картон на Бикел. Тони Уот влезе вместо Турицов, за да засили още повече атаката на "червените". В 82-ата минута Робърта излезе сам срещу Черниаускас, но си поведе дълго топката. След това опита да намери връхлитащия към празната врата Паулиньо, Мазику обаче го изпревари и изби.

Рейнов пропусна от три метра с глава, но беше в положение на засада. Тиам се контузи и беше заменен от Холмар Ейолфсон в 85-ата минута. Това съвсем обърка халфовата линия на Левски и отбора, който не успя да се организира добре и изпусна победата.

Кери финтира добре Юруков в 88-ата минута и центрира отлично в наказателното поле,  Рейш увисна, а Албентоса се отскубна от Ейолфсон и изравни с глава. Петрович полудя от радост, а след обида към съдията беше пратен в тунела. Напрежението при сърбина показваше, че при загуба най-вероятно щеше да бъде освободен от поста.

В 89-ата минута Робърта проби добре през центъра и стреля силно, но без да уцели вратата. В даденото продължение най-опитният при "сините" Миланов стъпи на лицето на Бикел, но се размина само с жълт картон. Така двата тима завършиха 2:2, което е най-добрият резултат за Лудогорец, който излезе на върха.

Напълно нормално играчите на Петрович празнуваха точката, след като се има предвид как беше спечелена. Футболистите на "сините" пък се прибраха с наведени глави и ясната идея, че изпуснаха страхотен шанс да имат сериозна преднина пред съперника през следващите седмици. Все пак агитката на тима подкрепи любимците си.

ЦСКА-СОФИЯ - ЛЕВСКИ 2:20:1 Иванов (12)0:2 Робърта (18)1:2 Евандро (73)2:2 Албентоса (88)

ЦСКА-СОФИЯ (4-2-3-1):

Витаутас Черниаускас, Раул Албентоса, Пламен Гълъбов, Петър Занев, Иван Турицов, Кристиян Малинов, Тиаго Родригес, Жанио Бикел,

Вив Соломон-Отабор

, Евандро, Али Соу

 

ЛЕВСКИ (4-2-3-1):

Милан Миятович, Живко Миланов, Янис Каргас, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов, Станислав Иванов, Филипе Нашименто, Паулиньо; Найджъл Робърта

 

СЪДИЯ:

Георги Кабаков

СТАДИОН:

“Васил Левски”

НАЧАЛО:

17:45 часа

МИНУТА ПО МИНУТА СЪСТАВИТЕ НА МАЧА КЛАСИРАНЕ ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЦСКА-СОФИЯ ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЛЕВСКИ ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА ФОТОГАЛЕРИЯ НА СИНИТЕ ФЕНОВЕ ПРЕДИ МАЧА ФОТОГАЛЕРИЯ НА ЧЕРВЕНИТЕ ФЕНОВЕ ПРЕДИ МАЧА

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти