Люис Хамилтън завърши сезона във Формула 1 по шампионски

Финалът на сезон 2019 във Формула 1 дойде с последното състезание за Гран При на Абу Даби. Голямата звезда на спорта и Мерцедес като цяло Люис Хамилтън продължава да пише история със спечелената шеста световна титла в кариерата си и до изравняването на рекорда на Михаел Шумахер му остава само една титла. Британецът завърши годината по шампионски с победа на пистата “Яс Марина” и допълнителна спечелена точка след записана най-бърза обиколка в самия край на надпреварата.

Лидерът на Ред Бул Макс Верстапен вчера показа много добра скорост и от втора стартова позиция, но нямаше скорост, за да развали финала на годината на Хамилтън. Холандецът остана втори, след като не остави шанс на Шарл Леклер. 

Пилотите на Ферари вчера нямаха нужната скорост и днес затвърдиха това със слабо представяне от страна на Шарл Леклер и Себастиан Фетел. Шарл все пак се качи на подиума, докато за Фетел състезанието се стече по най-лошия начин и четирикатният световен шампион финишира на разочароващата пета позиция. 

Пред Себастиан на четвърто място се класира Валтери Ботас. Финландският пилот на Мерцедес направи много силно състезание днес и от последно място на старта до финала не успя да се качи на подиума едва за половин секунда.

На старта Хамилтън не позволи на Верстапен да го атакува и поведе уверено колоната. Няколко завоя по-късно от трета позиция Леклер спря по-късно и успя да изпревари Макс и вече е на втора позиция зад Люис. Фетел също пробва атака срещу Верстапен, но холандецът успя да се защити и продължава да се движи на трета позиция.

В 10-ата обиколка младата надежда на Макларън Ландо Норис е първият пилот от топ десет в бокса. Британецът се върна на пистата на 15-а позиция. 

  В 13-ата обиколка Ферари решиха да направят двоен стоп на двамата си пилоти. Първи спря Шарл Леклар, а за пореден път италианският отбор се провали тотално, след като механиците им не успяха да монтират две от гумите на Себастиан Фетел. 

Четирикратният световен шампион престоя близо седем секунди на място, докато от тима успеят да поставят новите му твърди сликове. След този проблем в бокса Фетел се върна едва осми и надеждите му за качване на подиума започват да изглеждат напълно илюзорни.

В 26-ата обиколка за първи път в бокса влезе Верстапен. Пилотът на Ред Бул влезе от втора позиция и се върна на пистата трети, след като изгуби позиция от Леклер.

Лидерът в надпреварата Хамитън влезе в 27-ата обиколка за първи път в бокса и необезпокояван се върна на трасето на първа позиция. Темпото на шесткратния световен шампион не оставя никакви надежди на конкурентите му дори да си помислят да се борят за победата днес.

В 30-ата обиколка Валтери Ботас спря за първа смяна на гуми. Финландският пилот на Мерцедес влезе четвърти и се върна на пистата на шеста позиция. 

В 33-ата обиколка с много агресивна атака Верстапен изпревари Леклер и така отново се върна на втората позиция.

В 40-ата обиколка Фетел избра алтернативна стратегия и от четвърта позиция германецът реши да мине на стратегия с два бокса. Германецът се върна с гуми медиум на едва шеста позиция и ще се опита да навакса изоставането си в оставащите 15 обиколки до финала. 

В последните десет обиколки до финала Хамилтън, без да бъде притесняван, докара шампионския болид на Мерцедес до финала и завърши по най-добрия начин с победа 2019 година. След много силно пилотиране напълно заслужено на второ място финишира Макс Верстапен, с което холандецът защити третото място в класирането при пилотите. Трети на почетната стълбичка се качи Шарл Леклер от Ферари. 

 

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти