Ливърпул изпусна преднина от три гола, но все пак триумфира във френетичен мач със Залцбург (видео)

Ливърпул и Ред Бул Залцбург изиграха изключителен голов спектакъл на "Анфийлд", в който европейският шампион надделя с 4:3 и записа първата си победа в Група Е на Шампионската лига. Преди две седмици мърсисайдци инкасираха поражение след късни голове като гост на Наполи. Днес селекцията на Юрген Клоп имаше усещането, че рано-рано е решила двубоя в своя полза, след като в 36-ата минута водеше с 3:0. Садио Мане (9'), Андрю Робъртсън (25') и Мохамед Салах (36') реализираха попаденията. Хий-Чан Хуан (39') върна един гол до почивката, но през втората част Ред Бул Залцбург направи немислимото и изравни резултата чрез Такуми Минамино (56') и Ерлинг Холанд (60'). Мохамед Салах (69') донесе победата на Ливърпул с втория си гол днес.

Преди две седмици Ред Бул Залцбург записа първия си успех в групите на Шампионската лига в своята история, след като разгроми с 6:2 Генк. 

Жоел Матип пропусна двубоя заради контузия. Вместо него партньор на Вирджил ван Дайк в центъра на отбраната бе Джо Гомес. Това беше и единствената промяна, която направи Юрген Клоп в сравнение с мача с Шефилд Юнайтед.

Голямата звезда на Ред Бул - 19-годишният нападател Ерлинг Холанд, който отбеляза хеттрик срещу Генк и имаше 17 гола от началото на сезона, остана на скамейката за началото, тъй като явно не бе възстановен напълно, но се появи в игра през второто полувреме. Домакините очаквано започнаха по-активно. Фирмино пропусна една добра възможност, а в деветата минута Садио Мане проби отляво, преодоля Кристенсен, след което направи двойно с Фирмино и стреля покрай Станкович, отбелязвайки седмия си гол от началото на сезона. Сенегалецът не отпразнува попадението си от уважение към Ред Бул Зацбург, с чийто екип направи големия пробив в европейския футбол. Ливърпул продължи да играе с настроение. В 25-ата минута Робъртсън подхвана атака отляво, пренесе нападението в центъра чрез пас към Салах и продължи да следи атаката, която премина през Хендерсън и достигна до Александър-Арнолд. Десният бек центрира ниско, а левият краен бранител през това се придвижи напред и засече на близката греда - 2:0. В 30-ата минута Салах изскочи зад гърба на отбраната, но не успя да намери вратата и стреля встрани. Скоро след това и гостите създадоха най-сетне нещо интересно на "Анфийлд". Хий-Чан Хуан получи добро извеждащо подаване и стреля в близкия ъгъл, но Адриан внимаваше и изби. @@@ Мохамед Салах все пак се разписа в 36-ата минута, когато направи добавка, след като стражът на гостите преди това бе избил удар с глава на Фирмино. Головото зрелище на "Анфийлд" продължи, но този път попадението бе във вратата на домакините. В 36-ата минута Хендерсън загуби топката, Мвепу изведе Хуан, който с лекота преодоля стълба в отбраната на "червените" Вирджил ван Дайк и простреля Адриан. В 49-ата минута Адриан за пореден път показа, че е слаб в играта с крака. Гомес върна назад, а испанецът се забави с подаването и Дака го пресече, но за щастие на вратаря рикоширалата топка премина встрани от дясната му греда. Двубоят стана доста двуостър през второто полувреме. Хуан и Вайналдум пропуснаха по една добра възможност за двата отбора. В 56-ата минута Ред Бул намали още повече преднината на мърсисайдци. Гостите изпълниха бързо свободен удар, Хуан проби отляво, след което центрира към Минамино. Японецът засече от въздуха и прати топката неспасяемо във вратата на Адриан. Ливърпул обаче не се смути от този сензационен развой след почивката и много скоро отново поведе. В 69-ата минута Фабиньо се пребори за една изчистена топка пред наказателното поле, Фирмино свали много хитро към Салах, който се озова зад бранителите и не остави шанс на Станкович отблизо - 4:3. До края мърсисайдци успяха да поставят под контрол мача и да постигнат в крайна сметка закономерен първи успех в тазгодишното издание на Шампионската лига. @@@ СТАТИСТИКА ТУК! МИНУТА ПО МИНУТА ТУК! ФОТОГАЛЕРИЯ ТУК!

Още от Футбол свят

Виж всички