Радослав Арсов: Участието в евротурнирите е като награда за упоритата ни работа

Българско волейболно семейство води френския женски клуб Вандьовр Нанси към все по-високо ниво, като доказателство за това е участието на тима в евтотурнирите през новия сезон, където ще се подвизава за "Чалъндж къп". Старши-треньорът Радослав Арсов вече няколко сезона е начело на Вандьовр, като от аматьорски статут на клуба изведе тима до шесто място в първата група на Франция - ЛИГ АФ през този сезон. Съпругата му Елена Арсова пък вече ще отговаря за маркетинга и спонсоринга на клуба.

Българско волейболно семейство води френския Нанси Вандьовр към евроуспехи

Радослав Арсов коментира, че участието в Европа е признание за упоритата работа през годините, а ето още какво разказва треньорът в интервю за BGvolleyball.com за новите перспективи, селекцията и бъдещето пред тима.

За първи път ще играете в европейските клубни турнири, как се възприема  този факт в Нанси и твоят коментар?

Аз го приемам като награда за нашия дългогодишен и упорит труд. Също така се получи и малко щастливо стечение на обстоятелствата, защото един от грандовете, въобще в европейския волейбол – Кан има сериозни финансови затруднения и те се отказаха от европейска сцена. От френската федерация ни предложиха да вземем тяхното място, понеже сме шести в класирането за сезона. Разбира се ние приехме с радост, защото това си го бяхме поставили като цел в следващите четири години. Постигнахме го по-бързо от очакваното, хубава изненада стана. Всички в Нанси са изключително доволни. Така след 10-годишно отсъствие от европейска сцена, нашият клуб има честта отново да се завърне и да представлява Нанси в купата на Претендентите. Еуфорията в клуба и в града е много голяма, но всичко това вече е свързана с друга организация, финанси.

Като говорим финанси, как се отрази пандемията, ще имате ли финансови възможности за такова участие?

Кризата с коронавируса се отрази навсякъде, разликата във Франция е, че е много силна икономически страна и има държавна политика за спорта. Предполагам повечето са запознати със ситуацията, правителството взе решение за подпомагане на много сектори, сред които и спортният сектор – федерации, асоциации и клубове. Отделя се 85 % ресурс от държавата към съответния клуб и така де факто на всички клубове остана да осигурят само 15% за заплати на състезатели треньори и хора, които работят в клуба.

В Нанси ситуацията общо взета е стабилна, защото ние работим с 85 % бюджет от държавни институции и само 15% от спонсори и партньори. Имаме уверението на всички институции, че ще продължат да ни подпомагат. Всички спонсори, също ще ни помагат. Сега вече идва въпроса с участието на евротурнирите. Това даде голям отзвук в града и всички се надяваме да получим повече финансова подкрепа. Защото едно участие е от 40 000 евро и може да стигне до 100 000 евро в зависимост от жребий, пътувания, колко далече ще стигне отбора в турнира и всички неща свързани с това участие.

Твоята съпруга Елена вече ще отговаря за маркетинга в клуба, това означава ли, че доверието нараства за вас като екип?

От начало само аз започнах в този проект. Моята ангажираност бе дотолкова, че трябваше да се опитаме да вдигнем заедно клуба, като от един клуб, който се е лъкатушил от изпадащ до оставащ, да стабилизираме нещата и да създадем професионален отбор, който да е в топ 8 на първа лига на Франция. И в дългосрочен план естествено да се разрастваме, детската ни школа да се развива и да участваме на евротурнири. Това естествено е свързано с голяма група от хора, които да са ангажирани с това нещо. И една много важна част от тава е маркетинга и спонсоринга в един клуб. От тази година за първи път нашият клуб се ангажира много сериозно с една фирма, която ще отговаря за национално ниво маркетинг и спонсоринг. Моята съпруга ще отговаря на регионално ниво за маркетинг и спонсоринг. Ще се опитаме заедно още повече да помечтаем и да разрастваме този проект. Нейната отговорност ще бъде много голяма, защото с това участие на европейските турнири, много се надяваме да привлечем интереса на спонсорите и те да отворят своите сърца както се казва още повече към нас. В тази ситуация обаче ние си даваме ясна сметка, че нещата не са толкова лесни  и прости. Така че трябва търпение, защото за да стигнем до тук и до тези позиции проявихме страшно много търпение. Видяхме, че само с последователност успяхме за четири години, както казах от почти един аматьорски клуб изградихме клуб на друго ниво. Разбира се има още страшно много работа в неговото развитие, но стъпка по стъпка всички заедно ще се опитаме да продължим нататък.

Докъде сте със селекцията за новия сезон, разчитате и на български състезателки?

Селекцията вече я завършихме. Преди две седмици я приключихме успешно, пак поради тази причина, че имаме точен и ясен бюджет, както и стратегия. С това шесто място в първенството станахме много по-атрактивни вече. И особено сега с участието ни в евротурнирите, всички гледат по съвсем друг начин на нас. Аз винаги съм имал желание да работя със състезателки от България. Опитната волейболистка Русена Сланчева-Линор е много важна част от нашия проект, защото е единственият човек, с който започнахме този проект и продължава да е с нас и до ден днешен. Тя е капитан на отбора и има много важна позиция чисто психологически вече. По-малко спортно-технически ще се изявява, защото ще  бъде в една роля по- скоро психологическа – помагаща. Но все пак остава много важен човек и много се радвам, че се съгласи да остане още един сезон.

Отборът на Радо Арсов ще дебютира в евротурнирите

Другата българска волейболистка в състава ни Гергана Георгиева е млад разпределител, който търпи едно развитие в себе си. Интересна е, естествено има още много  да учи и за мен това е едно предизвикателство, защото аз обичам да работя със състезателки, които се развиват. Ние сме напълно наясно, че Гергана идва от едно ниво, което според мен е много далеч от френския шампионат. Така че нейната цел ще бъде да е търпелива. Да се изгражда като състезател и след две-три години да продължи в моя проект, или на друго място - вече като основен разпределител. Но за целта тя трябва да работи много и пак казвам да бъде търпелива.

Що се отнася до другите състезателки в България според мен има две категории. Едните все още нямат това ниво, което е нужно за да  играят във френската лига, а тенденциите във Франция вече са много големи за съжаление. Другите са топ ниво национални състезателки, които за мен в българския национален отбор са не повече от четири-пет към днешна дата, за които естествено Франция е малко ниска топка за изява. И аз напълно го разбирам и го уважавам. И затова може поради тази причина нямам възможност да работя с повече български състезателки.

През изминалия сезон година при мен бе едно младо момиче – Никол Дулева. Тя напълно видя, за което беше дошла- да се учи, да бъде част от този проект. Да види какво е професионален спорт на интернационално ниво, какво е взискателност в работата, с която тя не се беше сблъсквала никога. Тя даде всичко, което можеше да даде. Но заедно решихме, че за нея е по-добре след тази стъпка, която направи в моя отбор, да потърси някъде друг отбор да играе. Защото в този проект тя трябваше да има търпение още 2-3 години, за да може да започне да играе и да се изгради като състезател. Тя обаче предпочете да търси изява в друг клуб, където ще играе постоянно, защото това също е част от изграждането на един състезател. Аз уважих това нейно решение и се радвам, че съм й дал, това което съм могъл и й пожелавам да се развива.

Какви цели си поставяш за новия сезон?

Смятам, че един треньор не бива да спира да си поставя все по-високи и високи цели. Много странна ситуация се получава във френското първенство, защото предстоящият шампионат ще бъде още по-силен и изравнен. Казвам това, защото  във френското първенство дойдоха състезателки, които в една нормална ситуация, може би никога нямаше да дойдат. Говоря за волейболистки от Италия, Бразилия Полша – национални състезателки. Явно всички те търсят една сигурност в тази тежка ситуация. Чисто финансово те знаят, че във Франция всичко е подсигурено и няма да имат проблеми. Защото в редица шампионати в Европа ще има много големи финансови трудности. Тази година  в ЛИГ А във Франция ще бъдем 15 отбора, така че минимум 28-30 мача ще има в първенството. Смея да твърдя че всеки двубой ще е интересен и не се знае как ще свърши. Например през изминалия сезон ние не бяхме сочени от фаворитите, но успяхме да победим клубове като Льо Кане, Нант и Безие – това са отбори от Топ 3. Така че тази година с идването на тези състезателки ще бъде много по-интересно. Нашите цели съответно са да затвърдим това успешно участие. Защото много добре  знаем, че по-лесно е да влезеш в Топ 8 на Франция, но по-трудно е да задържиш този успех. Нашият приоритет ще е това да затвърдим това успешно участие. Моето желание и цел е да бъдем отново в Топ 6 минимум. Купата на Европа в зависимост от жребия ще бъде допълнителен турнир, който ще ни дава друго развитие. Ще ни дава тази сигурност и увереност, от която имаме нужда да натрупаме. За Купата на Франция също. Но основната ни цел ще бъде френския шампионат и запазването на мястото ни в Топ 6.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти