Без летни шампионати в плувните спортове

Летните държавни първенства в плувните спортове също няма да бъдат проведени заради епидемиологичната обстановка с коронавируса.

Сред шампионатите са откритият за мъже и жени на 50-метров басейн в София (25-28 юни), който преди мерките беше вписан в международния календар като олимпийска квалификация, този по артистично плуване за всички възрасти (23-26 юли). За скокове във вода във Варна (12-14 август), също за всички възрасти, все още има надежда.

Падат шампионатите и в долните възрасти, както и турнирите в този период. 

С отмяната на летните първенства фактически се очертава нулева състезателна година, тъй като от началото на 2020-а се състояха само два турнира по плуване и зимното държавно по артистично.  

Председателят на БФПС Георги Аврамчев сподели пред BGswim.com, че оптимистичният вариант е при подобряване епидемиологичната обстановка да бъдат проведени състезания евентуално през август (за тогава е насрочено държавното по скокове във вода) или есента, според препоръките на Националния оперативен щаб.

Да не бъде забравян и фактът, че след дълго чакане чак от идния вторник (26 май) се подновяват тренировките за всички възрасти.

“Треньорите вече имат зелена светлина за подновяването на заниманията във всички възрасти, включително и най-малките. Трябва просто да спазват указанията и мерките, за да подсигурят безопасността. Да преценят до колко състезатели да има в коридор. Лошото е, че тъй като няма яснота по календара, не могат да планират самата подготовка по цикли“, сподели Аврамчев.

Василен Димитров, BGswim.com

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти