Без летни шампионати в плувните спортове

Без летни шампионати в плувните спортове

Летните държавни първенства в плувните спортове също няма да бъдат проведени заради епидемиологичната обстановка с коронавируса.

Сред шампионатите са откритият за мъже и жени на 50-метров басейн в София (25-28 юни), който преди мерките беше вписан в международния календар като олимпийска квалификация, този по артистично плуване за всички възрасти (23-26 юли).

За скокове във вода във Варна (12-14 август), също за всички възрасти, все още има надежда.

Падат шампионатите и в долните възрасти, както и турнирите в този период. 

С отмяната на летните първенства фактически се очертава нулева състезателна година, тъй като от началото на 2020-а се състояха само два турнира по плуване и зимното държавно по артистично.  

Председателят на БФПС Георги Аврамчев сподели пред BGswim.com, че оптимистичният вариант е при подобряване епидемиологичната обстановка да бъдат проведени състезания евентуално през август (за тогава е насрочено държавното по скокове във вода) или есента, според препоръките на Националния оперативен щаб.

Да не бъде забравян и фактът, че след дълго чакане чак от идния вторник (26 май) се подновяват тренировките за всички възрасти.

“Треньорите вече имат зелена светлина за подновяването на заниманията във всички възрасти, включително и най-малките. Трябва просто да спазват указанията и мерките, за да подсигурят безопасността. Да преценят до колко състезатели да има в коридор. Лошото е, че тъй като няма яснота по календара, не могат да планират самата подготовка по цикли“, сподели Аврамчев.

Василен Димитров, BGswim.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички