Джокович: През 2010 година исках да се откажа

Световният №1 Новак Джокович разкри, че е обмислял да се откаже от професионалния тенис през 2010 година. Днес 32-годишният сърбин е един от най-великите играчи в историята на тениса със своите 17 титли от "Големия шлем" и куп страхотни постижения, но преди десетилетие белградчанинът е бил готов да хвърли кърпата. Сърбинът сподели пред Sky Sport Italia, че след края на "Ролан Гарос" през 2010 година е виждал всичко "в черно" след драматичното си поражение на 1/4-финалите в Париж от австриеца Юрген Мелцер, когато Ноле допуска обрат от 2:0 до 2:3.
Красивата Йелена превърна Джокович от "пещерняк" в човек (видео)
"Плаках, след като бях елиминиран от турнира. Това беше лош момент, исках да се откажа от тениса, защото виждах всичко в черно. Получи се трансформация при мен, защото след тази загуба успях да се освободя. Бях спечелил Australian Open през 2008 година, бях №3 в света, но не бях щастлив. Знаех, че мога да постигна повече, но губех най-важните мачове срещу Федерер и Надал", сподели Джокович, който днес има рекордните 8 титли в Мелбърн и е с положителен баланс от преките си двубои с Роджър (27:23) и Рафа (29:26). "От този момент нататък свалих напрежението от себе си и започнах да играя по-агресивно. Това беше повратната точка", обясни Ноле.
Новак Джокович: Ще бъда изправен пред дилема, ако ваксинацията стане задължителна

Джокович се върна към фантастичния финал на "Уимбълдън" срещу Федерер миналата година, в който спаси два поредни мачбола в решаващия пети сет, при това при сервис на швейцареца. След това сърбинът триумфира с 13:12 след тайбрек и за пети път грабна ценния трофей.

"Това беше един от най-красивите мачове, в които съм играл, също както и финала в Австралия с Рафа през 2012. Това са уникални мачове, всичко се случи в тях. От техническа гледна точка качеството на играта на Роджър бе отлично от първата до последната точка, числата го показват. Изиграх добре решаващите точки. Не пропуснах нито една топка в трите тайбрека, което може би се случва за първи път в кариерата ми. Такива мачове се случват един или два пъти в кариерата ти и аз съм благодарен, че успях да се преборя с величие като Роджър на толкова престижна арена като Централния корт на "Уимбълдън", каза Джокович, говорейки за историческия миналогодишен финал на The Championships.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти