Голям корупционен скандал е на път да избухне дни след отлагането на Токио 2020

Скандал с корупция в организационния комитет на олимпийските игри в Токио е на път да се разрази само седмица след тяхното отлагане с една година.

Френски прокурори са отправили обвинения в подкупи от страна на японския бизнесмен Харуки Такахаши, бивш член на комитета по кандидатурата на японската столица, както и впоследствие член на организационния комитет на самата Олимпиада.

Другото основно споменавано име в разследването е това на вече бившия член на МОК Ламин Диак. Сенегалецът, който е и бивш шеф на Межународната атлетическа федерация (IAAF), бе арестуван още през 2015-а година в разследването на руската държавна система за допинг, както и с корупционни практики при няколко избора на други големи спортни форуми, между които е и Олимпиадата в Рио 2016.

Такахаши от своя страна е бивш изпълнителен директор на агенцията "Денцу", на когото са платени 8.2 милиона долара за работата по кандидатурата, което е и най-голямата сума давана на отделен реципиент по работата за Токио 2020. Впоследствие той отказва да разкрие пълната картина на направените разходи, но признава, че част от работата му е включвала лобиране.

Пред "Ройтерс" той признава за подаръци към Диак - дигитална камера, както и часовник "Сейко", но ги определя като "евтини". Часовникът е на стойност 46,500 долара МОК позволява даването да подаръци, макар и техния размер да не е уточнен изрично. 1.3 хиляди долара получава също така и фондация на бившия министър-председател на Япония Йоширо Мори.

Главният секретар на кандидатурата на Токио за Олимпиадата Набумото Хигучи определя Такахаши като човек с връзки и признава, че е взел комисионни за спонсорските договори, които е уредил за подпомагането от компанията на японската столица' "Такахаши имаше връзки. Имахме нужда от човек, който разбира света на бизнеса", признава Хигучи.

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти