Международната федерация спря бадминтона до 12 април

Международната федерация по бадминтон предприе необходимите мерки и прекрати всички турнири под егидата на организацията от 16 март до 12 април заради пандемията от коронавируса, се казва в изявление на централата.

Общо отложените или отменени турнири за периода са 14, част от тях са олимпийски квалификации за Токио 2020. "Ескалацията на разпространението на COVID-19 в световен мащаб накара Международната федерация да отмени или отложи всички турнири през този период поради засилените ограничения за пътуване и карантина, което води до логистични усложнения в придвижването на спортистите по света", се казва още в съобщението.

Отложени са състезанията от сериите "World Tour Super" в Швейцария, Индия, Франция, Малайзия, Сингапур, както и няколко по-малки турнири. Решението на Международната федерация ще влезе в сила от понеделник, след края на силния турнир от сериите "World Tour Super 1000" в Бирмингам (Англия) с награден фонд 1.1 милиона долара, който приключва по-късно днес.

Редица турнири, засегнати от решението, са квалификации за олимпийските игри в Токио 2020. На по-късна дата Международната федерация ще направи допълнително съобщение относно регламентите, свързани с олимпийските квалификационни точки. За момента европейското първенство по бадминтон в Киев (Украйна) от 21 до 26 април ще се състои по план, увериха организаторите.

Бадминтон Европа следи отблизо ситуацията COVID-19 и подготовката за шампионата продължава. Правителството в Украйна съобщи, че всички спортни събития ще се провеждат без зрители до 3 април. До момента в страната има трима заразени с коронавирус и една починала възрастна жени. Затова Бадминтон Европа и украинската федерация по бадминтон все още са положително настроени, че зрителите ще могат да присъстват на Европейското първенство след шест седмици.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти