И едно голямо уиски, моля!

И едно голямо уиски, моля!

Знаем, че за истински хубавото уиски трябват капка-две вода, за да освободят аромата му, и качествени ядки (по-добре кашу или бадем). Тук обаче ще ти разкажем малко повече за различните видове уиски.

Всъщност "whisky" е английско изопачаване на древното наименование на тази спиртна напитка, която на келтски език (използван в Шотландия и Ирландия) се наричала "uisge beatha" или "usquebaugh", което означава "вода на живота". На англичаните това звучало като „uishgi“, докато накрая думата станала „whisky“

Сега да си поговорим малко за скоча. „Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (сещаш се, Scotland) и е запазена марка в целият свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата „scotch“.

Думата „Irish“ на етикета съвсем логично означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Ирландия (точно така, Ireland).

„Malt Whisky“ пък показва, че материалът за производството е само ечемичен малц. Така се произвежда наистина качествено уиски, което е смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено уиски, и е съставна част от „Blend Whisky“. Въпреки това има много качествени видове зърнено уиски.

Американското чисто уиски тип "Straight Bourbon" се произвежда от малцова каша с поне 51% съдържание на царевица (обикновено около 70%), това си е твърдо правило. Останалите количества в производствената каша се допълват от пшеница и/или ръж и ечемичена смес. Бърбънът се произвежда от 51% царевична каша. Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Bourbon County, щата Кентъки. Американските уискита отлежават в нови бъчви от бял американски дъб, които се опушват преди употреба. Отлежаването обикновено трае 2 години, което не е законовото изискване за отлежаване на обикновения бърбън, но е минимален срок на отлежаване на straight bourbon според американските закони. На практика обаче бърбънът отлежава не по-малко от 4 години. Познато е и наименованието "Sour Mash", с което се обозначава американското уиски със солен или леко кисел привкус (в превод "Солена малцова каша"). В същност това идва от използването на киселина в контролирането на процеса на създаване на уиски. Тя контролира развитието на бактерии, които могат да увредят питието. Освен това се постига подобряване на консистенцията и качеството на напитката.

Ако не знаеш, "mash" е въпросната световноизвестна каша от гореща вода и зърно - изходна суровина за уискито. Същността на процеса Sour Mash е добавянето към новодобитата зърнена каша, която веднъж вече е влизала в производство на уиски, отделена от напитката след нейното ферментиране. От тази каша произлиза и киселината.

Последвайте каналите ни в:

Още от Булевард

Виж всички